Premier dr. Cerar: Pretreslo me je, kar sem videl na Vrhniki

Premier dr. Miro Cerar je obiskal Vrhniko in se pogovoril z domačini, gasilci in pripadniki civilne zaščite o posledicah nedavne nesreče v obratu Kemis. Premier se je zahvalil vsem, ki so hitro ukrepali ob požaru in poudaril, da morajo biti posledice nesreče čim prej odpravljene.

Po njegovih besedah je šlo za izjemno nevaren dogodek, ki je povzročil tudi gospodarsko in človeško škodo. Tamkajšnji prebivalci namreč živijo v negotovosti in strahu, uničen je tudi del naravnega okolja, kar je popolnoma nedopustno, je dodal. Takšen dogodek se po njegovih besedah ne sme nikoli več ponoviti, zato je nujno ugotoviti odgovornost za katastrofo in ustrezno ukrepati.

Kot je pojasnil, je naročil celovito medresorsko poročilo o dogajanju, s katerim se je danes seznanila vlada. Danes pa je še posebej zahteval od ministrstva za notranje zadeve, da, kolikor je to mogoče, pospeši ugotavljanje, zakaj je prišlo do požara, zakaj je bila dokumentacija uničena ter zakaj v podjetju ne morejo pojasniti, katere snovi so bile skladiščene. “To je povsem nedopustna praksa podjetja,” je poudaril.

Vir: STA