Premier dr. Cerar evropskemu komisarju za migracije Dimitrisu Avramopulosu uradno predal seznam slovenskih potreb

Premier dr. Miro Cerar se je srečal z evropskim komisarjem pristojnim za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisom Avramopoulosom. Seznanil ga je z aktualnimi razmerami v Sloveniji ob soočanju s povečanim obsegom prihoda beguncev oziroma migrantov. Kot je ocenil komisar Avramopoulos, se Slovenija z migrantsko krizo sooča na povsem evropski način ter pri tem zagotovil pomoč Evropske komisije. Strinjal se je, da nobena država tako obsežne problematike ne more rešiti sama ter da je sodelovanje nujno. Premier je ob tej priložnosti komisarju tudi uradno predal seznam slovenskih potreb, pri katerih bi lahko pomagala EU.

Dr. Cerar je tudi podrobneje predstavil ukrepe slovenske vlade ter pojasnil problematiko položaja Slovenije s Schengensko mejo, ki pa v slovenskem primeru ni obenem tudi zunanja meja EU. Sogovornika sta pri tem izrazila upanje, da bodo na vrhu voditeljev držav na t. i. balkanski poti migracij sprejete ustrezne skupne evropske rešitve, ki bodo pripomogle k celostnemu in učinkovitemu reševanju migrantske krize v Evropi.

Evropski komisar se je pred tem srečal z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidarjevo. Dejal je, da Slovenija v begunski krizi ni sama, ministrica pa je povedala, da so Sloveniji pomoč ponudile Avstrija, Nemčija, Italija in države Višegrajske skupine. Slovenija bo pomoč sprejela, vendar je o konkretnih številkah še nemogoče govoriti, saj pogovori še potekajo.

Glede podpore agencije za zunanje meje EU Frontex je slovenska notranja ministrica poudarila, da bomo sprejeli analitično pomoč agencije, medtem ko bodo slovenskim policistom pomagali policisti zgolj iz drugih članic in ne predstavniki Frontexa. “Frontex bi morali nujno napotiti na grško in hrvaško mejo, da bi ustavili nekontroliran pritok migrantov v Evropo preko zunanje meje,” je dejala. “Slovenija ne bo hotspot, saj nismo na zunanji meji,” je dodala.

Povedala je, da ji je evropski komisar danes obljubil tako tehnično kot finančno pomoč iz sklada za nujno pomoč. Pojasnila je, da dnevno oskrba beguncev stane 770.000 evrov. Evropski komisar Avramopulos je zatrdil, da Slovenija lahko računa na evropsko finančno pomoč, a konkretnih številk, koliko denarja bi Slovenija lahko dobila poleg že odobrenih 56 milijonov evrov za obdobje 2014-2020 ni navedel.