Premier dr. Cerar odgovoril na pismo predsednika in podpredsednika Evropske komisije glede arbitražnega postopka

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je v petek odgovoril na pismo predsednika in prvega podpredsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckerja in Fransa Timmermansa glede arbitražnega postopka o mejnem vprašanju med Slovenijo in Hrvaško. V njem je premier pozdravil stališče Evropske komisije, ki, tako kot Slovenija, podpira nadaljevanje arbitražnega postopka. Izpostavil je tudi, da arbitraža temelji na arbitražnem sporazumu, pri sklenitvi katerega je Evropska komisija odigrala aktivno vlogo. Še več, sporazum je bil pogoj za to, da je Slovenija lahko umaknila svoje zadržke glede hrvaškega pristopa k EU.

Po mnenju Slovenije se mora arbitražni postopek nadaljevati in končati z razsodbo, ki bo obvezna za obe strani. To možnost in dolžnost ima arbitražni tribunal po arbitražnem sporazumu in mednarodnem pravu. Arbitražni sporazum ostaja v veljavi – ni alternativ glede reševanja mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. Poskus Hrvaške, da odstopi od tega sporazuma, je mednarodnopravno neutemeljen. Kakršna koli vprašanja glede sporazuma se lahko in morajo, kot ugotavlja tudi Evropska komisija, rešiti v samem arbitražnem postopku. Slovenija je naredila vse, da se ohrani avtonomija, neodvisnost in verodostojnost arbitražnega tribunala in postopka. Končno razsodbo bomo spoštovali in enako pričakujemo od Hrvaške. Slednje je v skladu z vrednotami EU in načelom vladavine prava.

English: Dr. Cerar Writes to EU Commission to Welcome its View on Arbitration

Prime Minister dr. Miro Cerar wrote back to European Commission President Jean-Claude Juncker and First Vice-President Frans Timmermans on Friday to welcome their endorsement of a continuation of the work of the Slovenian-Croatian border arbitration tribunal. Dr. Cerar stressed that the arbitration was based on the arbitration agreement that the European Commissioner actively help facilitate. What is more, the agreement was a condition for Slovenia withdrawing its reservations to Croatia’s EU accession, he pointed out.

Dr. Cerar reiterated the arbitration procedure needed to continue and end with a ruling binding for both sides.

The tribunal has this possibility and duty in line with the arbitration agreement and international law, the prime minister’s office added.