Premier dr. Cerar z gospodarsko delegacijo v ZDA pri ključnih IKT podjetjih

Premier dr. Miro Cerar je delovni obisk v ZDA, na katerem ga je spremljala močna gospodarska delegacija, zaključil v Seattlu na srečanju z izvršnim direktorjem korporacije Microsoft Satyo Nadello. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar in generalni direktor Microsoft Slovenija Robert Trnovec pa sta podpisala Memorandum o razumevanju, s katerim obe strani izražata interes za sodelovanje, ki bo podprlo namero slovenske vlade postati zelena referenčna država v digitalni Evropi. Vladna delegacija se je sestala tudi s predstavniki Univerze Washington, ene močnejših ameriških znanstvenih ustanov na področju poučevanja slovanskih jezikov, kjer sta vladna in gospodarska delegacija na koncu obiska sedežev vodilnih družb v panogi IKT opravili razpravo o celotnem obisku ter skupni poti naprej pri uresničevanju zastavljene usmeritve vlade.

Predsednik dr. Miro Cerar se je v ZDA mudil med 1. in 5. decembrom in obisk začel na sedežu podjetja IBM Watson v New Yorku, tekom tedna pa se je srečal še z nekaj ključnimi ameriškimi podjetji s področja informacijsko telekomunikacijskih tehnologij (IKT). Minister Koprivnikar je v imenu vlade s podjetjem IBM podpisal memorandum o sodelovanju, s katerim sta se obe strani zavzeli za dolgoročno sodelovanje, v okviru katerega bi z uporabo naprednih tehnologij povezali gospodarstvo, vladna telesa, akademsko sfero in univerze, raziskovalce ter zagonska podjetja v inteligenten in učinkovit ekosistem, ki bo spodbudil rast in konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Sodelovanje med slovensko vlado in podjetjem IBM bo potekalo na področju skupnih raziskav in razvoja, usposabljanja in promocijskih dejavnosti.

Sodelovanje pri skupnih pobudah za raziskave in razvoj bo povezalo strokovnjake podjetja IBM in zaposlene v vladi s ciljem preizkušati nove tehnologije v resničnem okolju in pri pripravljanju skupne promocijske dejavnosti, na primer predstavitev skupno razvitih inovativnih rešitev v namenskih razstavnih prostorih, kot je IBM-ov inovacijski center IBM Innovation Center Ljubljana.

IBM bo s slovensko vlado sodeloval tudi pri razvoju usposabljanj v okviru treh programov, ki bodo namenjeni pridobivanju novih veščin. Prvi se imenuje Univerzitetne povezave in je namenjen posameznim fakultetam in raziskovalcem ter zagotavljanju podpore pri vključevanju inovacij v učni program. Drugi je Akademska pobuda, ki se bo osredotočala na študente in proces poučevanja, s katerim bodo pridobili veščine, ki jih bodo lahko zelo hitro uporabili na trgu. Tretji pa je podjetniški program IBM Global Entrepreneur, v sklopu katerega bo IBM zagonskim podjetjem brezplačno ponujal poslovno mentorstvo, takojšnjo podporo pri plasiranju na trg in dostop do njegovih platform v oblaku.

»Slovenija ima s svojo izjemno geostrateško lego v srednji Evropi odlično izhodišče za trajnostni razvoj v prihodnosti, katerega ključ je prav povezana digitalizacija. Naša vlada namerava Slovenijo v digitalnem evropskem okolju razvijati v smeri referenčne zelene države, v kateri so znanost, inovacije in tehnologija glavna vodila za trajnostni razvoj in izboljšano konkurenčnost. Slovenska vlada je zato odločena, da bo sodelovala z najboljšimi podjetji na področju informacijske tehnologije in tako zagotovila digitalne rešitve, ki bodo služile kot podlaga za učinkovitejše državne sisteme z boljšim vodenjem in posledično boljšo kakovostjo življenja za vse,« je po začetku delovnega obiska v ZDA na sedežu podjetja IBM dejal premier dr. Cerar.

Pri tem bo IBM s slovensko vlado sodeloval pri pobudah za strateško rast na področju kognitivnega računalništva, računalništva v oblaku, analitike in varnostnih tehnologij, ki pomagajo pri preoblikovanju obstoječih operacij za boljšo konkurenčnost v današnjem gospodarskem okolju.

»IBM po vsem svetu sodeluje z vladami, akademskimi institucijami in podjetji ter jim pomaga pri reševanju najbolj zapletenih problemov in izzivov,« je po srečanju dejal izvršni direktor IBM Slovenija Julij Božič. »Prepričani smo, da imajo napredne tehnologije odločilno vlogo pri povezovanju gospodarstva, vladnih teles, akademske sfere, univerz, raziskovalcev in zagonskih podjetij v inteligenten in učinkovit ekosistem, ki bo spodbudil rast in konkurenčnost slovenskega gospodarstva,« je dodal.
Kot je po srečanju s predstavniki IBM-a za medije izpostavil slovenski premier, bo platforma, ki jo slovenska vlada ustvarja s temi eminentnimi podjetji, v pomoč pri vzpostavljanju pogojev za uspešnejše privabljanje tujih investicij. »S pomočjo digitalnih tehnologij bomo lažje odpravljali administrativne ovire in šli v smeri potreb gospodarstva, državljanov in na ta način vzpostavili bolj prijazno, vzpodbudno in predvidljivo poslovno okolje,« je pojasnil premier.

Slovenski premier je nato pot nadaljeval v Boston, kjer je opravil pogovore z visokimi predstavniki ameriške korporacije EMC, delujoče in vodilne na področju shranjevanja informacij. Ob tej priložnosti je izvršni podpredsednik EMC Paul T. Dacier predsedniku vlade predal pismo o nameri, v katerem EMC izraža interes za sodelovanje pri projektu državni računalniški oblak (DRO). Ministru za javno upravo je obenem izročil nagrado za projekt leta »Vzpostavitev državnega oblaka«, ki je eden od ambicioznih projektov, s katerimi si slovenska vlada pod vodstvom ministra za javno upravo Koprivnikarja prizadeva vzpostaviti čim bolj učinkovito državno upravo na področju informatike, ključnega sodobnega okolja delovanja države, gospodarstva ter posameznikov.

Delegacija pod vodstvom predsednika vlade se je v Bostonu sestala z izvršnim podpredsednikom EMC Paulom T. Dacierjem, podpredsednikom in splošnim direktorjem EMC globalnega javnega sektorja RSA Mikom Brownom, direktorico EMC računalniških sistemov za Jugo-vzhodno Evropo Jasmino Stritar in direktorjem prodaje EMEA North Vassilom Barsakovom. Korporacija EMC, ki velja za globalnega voditelja na področju računalništva v oblaku, je bila sicer oktobra letos združena z računalniškim podjetjem Dell, s čimer je bila izvedena druga največja združitev na področju tehnoloških korporacij. Slovenska vlada namerava v sklopu DRO zgraditi računalniški oblak z uvedbo najboljših praks in najboljših rešitev svetovnih proizvajalcev na področju informacijskih tehnologij. EMC pri tem prepoznava namen slovenske vlade in izraža interes za sodelovanje in namero za skupno sodelovanje v srednji Evropi in širše ter ponuja ekspertno sodelovanje in podporo projektom, osnovanih na veliki količini podatkov.

Ob tem je minister za javno upravo Koprivnikar dodal, da prihaja vlada v ZDA z zamislijo o Sloveniji kot referenčni zeleni državi. »Želimo povedati, da je Slovenija ravno prav velika, da ima zgrajene in stabilne vse sisteme, kot jih imajo velike države, ampak je dovolj majhna oziroma dovolj odzivna na sistemsko uvajanje modernih tehnologij. Vse te korporacije imajo odlične rešitve, vendar nobena jih praktično ni uspela uvesti na ravni celotnega sistema, na primer zdravstva, sociale, javne uprave,« je dejal minister. »Če to rešitev izpeljemo na ravni države, bo Slovenija podobno kot na primer Estonija zanimiva za druge države, da si pridejo ogledat, kako smo to naredili, in na ta način bomo postali referenčna država. To je celotna ideja,« je povedal minister.

Predsednik vlade dr. Cerar je delovni obisk v ZDA zaključil v Seattlu na srečanju z izvršnim direktorjem korporacije Microsoft Satyo Nadello. S srečanjem sta potrdila željo po krepitvi partnerstva med Vlado Republike Slovenije in Microsoftom. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar in generalni direktor Microsoft Slovenija Robert Trnovec sta v tem duhu danes tudi podpisala memorandum o razumevanju, s katerim izražata interes za sodelovanje, ki bo podprlo namero slovenske vlade postati zelena referenčna država v digitalni Evropi. Vladna delegacija se je sestala tudi s predstavniki Univerze Washington, ene močnejših ameriških znanstvenih ustanov na področju poučevanja slovanskih jezikov, kjer sta vladna in gospodarska delegacija na koncu obiska sedežev vodilnih družb v panogi IKT opravili razpravo o celotnem obisku ter skupni poti naprej pri uresničevanju zastavljene usmeritve vlade.

Premier dr. Cerar se je tekom obiska udeležil tudi sprejema za Slovence in prijatelje Slovenije v San Franciscu, ki sta ga v čast obiska predsednika priredila veleposlanik Republike Slovenije v ZDA dr. Božo Cerar in častni konzul Thomas J. Brandi.

Na delovnem obisku v ZDA premierja ob nosilcu projekta ministru za javno upravo spremljala tudi gospodarsko-razvojna delegacija v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji in Javne agencije SPIRIT Slovenija. V njej je bilo 21 predstavnikov podjetij, gospodarskih združenj in fakultete iz Slovenije. V okviru svojega obiska sta vladna in gospodarska delegacija v Bostonu, San Franciscu in Seatlle-u obiskali svetovne sedeže ključnih podjetji v ZDA s področja razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologij, in sicer EMC, Oracle, Cisco in že omenjeni Microsoft.