Premier dr. Cerar ob srečanju s koledniki: Vsi smo državljani sveta, zato si moramo pomagati

»Dragi koledniki, hvala, da boste obšli Slovenijo, da bi pomagali. Vesel sem, da se zavedate, kako pomembna je človeška solidarnost,« je dejal predsednik vlade Miro Cerar ob srečanju s koledniki iz župnije Ljubno ob Savinji. Koledniška pesem je zadonela po prostoru, mladi koledniki pa so po starem koledniškem običaju voščili “srečno in blagoslovljeno novo leto”.

Predsednik vlade je še posebej poudaril dejstvo, da koledniki zbirajo pomoč za ljudi izven Slovenije: »Slovenci si znamo med seboj pomagati, veliko je prostovoljskega dela. Vendarle pa je pomembno tudi zavedanje, da smo vsi tudi državljani sveta. Tako tu kot v Afriki in na drugih celinah smo vsi ljudje – z enakimi potrebami in željami. Pomembno je zavedanje, da smo ljudje po vsem svetu povezani, zato si moramo pomagati.«

Predstavnik Misijonskega središča Slovenije Matjaž Križnar, kjer skrbijo za ohranitev tega starega običaja, je uvodoma poudaril, da koledovanju vedno dodajo tudi pomen solidarnosti, saj se zavedajo, da dobrine po svetu niso pravično porazdeljene. Na ta način podpirajo različne projekte 54 slovenskih misijonarjev po svetu – od dokončanja gradnje gimnazije na Madagaskarju in v Ugandi do izgradnje socialnozdravstvenih prostorov, skupnih prostorov za otroke, mlade in odrasle v Zambiji ali izgradnjo vodnih zbiralnikov na Salamonovih otokih.

Lani so koledniki po vsej Sloveniji za podobne projekte zbrali skoraj 360 tisoč evrov.

FOTO: STA