Natanko pred dvema letoma zaprisegla vlada dr. Mira Cerarja

Premier dr. Miro Cerar je na novinarski konferenci ob polovici mandata vlade med uspehi dosedanjega delovanja izpostavil zlasti večjo zaposlenost in gospodarsko rast, ki je stabilna in “ni muha enodnevnica”. Kot prioriteto za prihodnje je poudaril skrb za dvig kakovosti življenja ljudi. “Še pred dvema letoma, ko je aktualna vlada prevzela vajeti, je bila Slovenija po v finančni gospodarski, socialni in politični krizi. Kopičili so se krediti, Slovenija je bila država brez mednarodnega ugleda,” je navedel premier in dodal: “Danes je v državi stabilnost tako v politiki in gospodarstvu kot v drugih družbenih podsistemih.”

Med bistvenimi uspehi je premier izpostavil bistveno izboljšanje stanja javnih financ: “Spet smo država, ki gospodarno ravna z državnim premoženjem – ne na škodo, ampak v korist državljanov.” Prav tako je navedel prihranke v sferi javne uprave in zmanjšanje proračunskega primanjkljaja pod tri odstotke BDP.

“Vlada je povečala učinkovitost pobiranja javnih dajatev, storila je tudi marsikaj za preprečevanje sive ekonomije. Prvič od osamosvojitve je bila sprejeta tudi strategija upravljanja z državnimi naložbami. Z njo smo zagotovili transparenten in učinkovit nadzor in upravljanje z državnim premoženjem,” je dejal premier.

Eden ključnih izzivov aktualne vlade je bilo tudi spopadanje z migrantsko krizo in zagotavljanje varnosti v zaostrenih razmerah. Vlada je bila deležna številnih kritik o prepočasnem ukrepanju in postavitvi ograje ob južni meji, v pregledu dosežkov ob drugi obletnici vlade izpostavljajo, da so z vrsto ukrepov “zagotovili stabilne varnostne razmere v državi in preprečili, da bi se migranti nenadzorovano razpršili po celi državi”.

Med prioritetami za prihodnje delo vlade pa je premier izpostavil strukturne spremembe, krajše čakalne dobe v zdravstvu, prihodnost za mlade, dvig zaposlenosti in zakon o dolgotrajni oskrbi.

Vlada med dosežki izpostavlja tudi prenovo zakonodaje s področja javnega naročanja ter trud za manj administrativnih in zakonodajnih bremen, kar je med 2009 in 2015 prineslo 365 milijonov evrov prihrankov. Glede zmanjšanja administrativnih bremen, še posebej na področju gradenj in urejanja prostora, so ustrezne spremembe še v pripravi.

Video posnetek novinarske konference si lahko ogledate TUKAJ.

Ključni pozitivni premiki ob drugi obletnici dela vlade dr. Mira Cerarja

screencapture-vlada-si-teme_in_projekti-druga_obletnica_dela_vlade_dr_mira_cerarja-1473507359683