Dr. Cerar o možnem zaprtju meje Madžarske s Hrvaško: Smo pripravljeni, a si ne želimo takšnih enostranskih dejanj

Premier dr. Cerar je po zaključku zasedanja Evropskega sveta pojasnil, da se je o begunski oziroma migrantski krizi v Bruslju pogovarjal neposredno tako z madžarskim kot z avstrijskim in hrvaškim premierjem. Po pogovorih z Viktorjem Orbanom je ocenil, da obstaja realna možnost, da Madžarska v prihodnjih dneh zapre mejo s Hrvaško oziroma da se odloči za večjo zaporo, saj bi nekatere točke prehoda še ostale odprte. Slovenija bo v tem primeru po njegovih besedah ukrepala sorazmerno.

Ob zaprtju meje bi se begunski val iz Hrvaške preusmeril proti Sloveniji, ki bi morala izvesti ukrepe, na katere se intenzivno pripravlja. “Slovenija je pripravljena, si pa ne želi takšnih enostranskih dejanj, je poudaril dr. Cerar in dodal, da je to Orbanu tudi povedal. Oceni je, da Orbanovi razlogi za morebitno odločitev za zaprtje meje s Hrvaško niso povsem jasni. Njegova odločitev bi bila lažje razumljiva, če bi Avstrijci ali Nemci zaostrili nadzor, v danih okoliščinah pa je tako radikalen pristop težko razumeti, je menil.  Premier je ob tem opozoril, da bi v primeru popolnega zaprtja meje oziroma zelo intenzivnega nadzora meje v kateri koli državi to sprožilo učinek domin, saj bi vse države, ki bi jih to prizadelo, morale izvesti podobne ukrepe.

“Če bi se severno od nas začele meje zapirati ali nadzor zelo močno krepiti, potem bomo v Sloveniji ukrepali sorazmerno na enak način, kajti ne moremo dovoliti, da bi Slovenijo preplavilo nenadzorovano število beguncev oziroma migrantov,” je še izpostavil dr. Cerar. Slovenija mora po njegovih besedah poskrbeti za varnost ter biti ob tem humanitarna in solidarna. Za to ima pripravljene vse možne kapacitete, pripravljena je policija, civilna zaščita, v ozadju se lahko angažira tudi vojska, seveda zgolj v logističnem smislu kot pomoč, je pojasnil premier.

Predsednik vlade je pozdravilsprejetje akcijskega načrta s Turčijo, ki predvideva poglobljeno sodelovanje med obema stranema pri obvladovanju begunskih tokov. Po besedah premierja  je napredek jasno viden tudi pri vzpostavljanju sprejemnih točk za begunce, t. i. »hotspots«. Premier je poudaril, da Slovenija pri reševanju begunske krize aktivno sodeluje v okviru svojih zmožnosti, finančno s prispevkoma Visokemu komisariatu Združenih narodov za begunce in Svetovnemu programu za hrano, prav tako pa tudi z vojaško ladjo Triglav, ki se odpravlja na misijo v Sredozemlje.

Pred srečanjem se je dr. Cerar udeležil tudi srečanja z ALDE, kjer so se prav tako pogovarjali o odzivu EU na begunsko krizo. Za mesto podpredsednika ALDE sicer kandidira tudi poslanec SMC dr. Mitja Horvat.

adle