Premier dr. Cerar o končani interni preiskavi: Očitno je postopek pokazal, da je skupina policistov storila nezakonita ravnanja

Interna preiskava zaradi domnevno dogovorjenega policijskega prometnega nadzora nad ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem naj bi pokazala več hujših kršitev. Predsednik vlade dr. Cerar je v prvem odzivu na sprejete ukrepe zoper vpletene policiste, dejal, da se je očitno v postopku izkazalo, da je ta skupina policistov storila nezakonita ravnanja, zato je prav, da je prišlo do teh ukrepov: “Nedopustno je, da bi dopustili, da nosilci tako pomembnih nalog, torej policisti, na ta način kršijo zakon. Upam, da je to en dober zgled, da se to v prihodnje ne bo več dogajalo.” Poudaril je, da vodstvo policije in policija na splošno zelo dobro deluje, kar se je po njegovem še posebej izkazalo tudi v migrantski krizi.

Dr. Cerar je spomnil, da država zdaj namenja veliko več sredstev za dodatno opremo, avtomobile in zaščitno opremo policistov: “Še posebej letos se bo to zelo dobro videlo tudi v praksi in s tem se ustvarjajo pogoji za nadaljnji dober razvoj policije, ki jo Slovenija močno potrebuje, da bo imela zagotovljeno varnost, red in mir.”

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je po ugotovitvah interne preiskave dejal, da se njegovo zaupanje policiji izkazuje za pravilno, če so res našli konkretne dokaze, in da kot državljan pričakuje enake postopke kot za vse ostale: “Na sam postopek nimam nobenih pripomb, sem pa sicer že na začetku izrazil pričakovanje, da v primeru nepravilnosti sami organi znotraj policije opravijo svojo nalogo.”

Poudaril je tudi, da zaplet s policisti ne sme vplivati na odnose vlade s sindikatom in na urejanje tega področja in to tudi ne more biti razlog za odpoved kolektivne pogodbe s policisti. To možnost so namreč v policiji dopustili.”Za odpoved kolektivne pogodbe morajo biti zelo tehtni razlogi, posledice so dobro znane.” Dejal je, da je enostranska odpoved kolektivne pogodbe možna, v zakonodaji so tudi natančno napisani odpovedni roki in razlogi za odpoved.