Premier dr. Cerar: »Nove rešitve na področju pametne mobilnosti so rešitve za boljši jutri«

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes udeležil konference »Pametna mobilnost za zeleno prihodnost«, ki sta jo pripravila Ministrstvo za infrastrukturo in Evropska komisija, udeležili pa so se je predstavniki gospodarstva, energetike, javne uprave, raziskovalnih inštitucij ter interesnih in strokovnih združenj. Predsednik vlade je v svojem nagovoru zbranim izpostavil, da je razprava o modernem, okolju prijaznem in trajnostnem načinu mobilnosti zelo pomembna z vidika vizije Slovenije kot zelene referenčne države v digitalni Evropi.

»Ključno je, da sledimo razvoju, da bomo do leta 2030 med državami, ki izpolnjujejo okoljske zahteve in bomo med vodilnimi državami na področju zelene mobilnosti. To pa lahko naredimo le s pomočjo raziskav, inovativnih rešitev in njihovega uveljavljanja v praksi ter ukrepi države za spodbujanje zelene mobilnosti,« je v svojem nagovoru poudaril predsednik vlade.

Po njegovi oceni je Slovenija na nekaterih področjih že med vodilnimi, pri tem je posebej izpostavil poslovni model solastništva in souporabe električnih vozil. »Prav tako Slovenija postaja zelo prepoznavna na področju digitalne preobrazbe in služi kot zgled na tem področju. Slovensko znanje in produkti ter tehnološke in družbene inovacije so med najboljšimi v svetovnem merilu,” je poudaril.

V svojem nagovoru je slovenski premier izpostavil tudi ukrepe, ki jih država izvaja na področju električne mobilnosti, med drugim dejstvo, da je v državi postavljenih več kot 470 polnilnih mest za električna vozila, kar Slovenijo uvršča v evropski vrh glede na njeno velikost. Država prav tako spodbuja nakup električnih vozil s subvencijami Eko sklada in zagotavlja oprostitve nekaterih dajatev, pripravljajo pa se tudi dodatni ukrepi.

Vlada po besedah premierja spodbuja inovativnost industrije in promocijo zelene mobilnosti ter podpira številne projekte. »Naloga vlade je, da zagotovimo ustrezno normativno okolje za raziskovanje in hitrejši prenos znanja,” je poudaril in dodal, da je precej finančne podpore za področje inovativnih tehnologij, zelene mobilnosti in obnovljivih virov energije mogoče dobiti iz evropskih sredstev.

Današnje konference sta se med drugim udeležila tudi evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc in minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič.