Premier dr. Cerar: Najpomembnejše je, da se odvrne dvom o pristranskosti arbitra

Vlada se je po tehtnem premisleku odločila, da pooblasti predsednika arbitražnega sodišča, da imenuje novega slovenskega arbitra. “Trenutno je najpomembnejše, da se odvrne dvom o pristranskosti arbitra,” je dejal predsednik vlade dr. Cerar. Slovenija naj bi po njegovih besedah s tem dokazala, da se zavzema za neodvisno in nepristransko odločitev sodišča. “Želimo omogočiti, da sodišče deluje neodvisno, nepristransko in sprejme pravično odločitev,” je poudaril premier.

Kdaj bo predsednik sodišča Gilbert Guillaume imenoval novega slovenskega arbitra, še ni možno napovedati, je pa dr. Cerar izrazil pričakovanje, da bo sodišče v popolni sestavi, torej da bo štelo pet članov, konec avgusta oz. še verjetneje septembra.

Pred sejo vlade se je sestal tudi odbor za zunanjo politiko, po katerem je predsednik državnega zbora Milan Brglez pojasnil, da niso razpravljali o predlogu odločitve glede slovenskega arbitra, ampak so se osredotočili na oceno trenutnega stanja in se seznanili z nadaljnjimi dejavnostmi v zvezi z arbitražo. Več o tem lahko preberete TUKAJ.

Slovenija upravičeno pričakuje nadaljevanje arbitražnega postopka, za kar ima Arbitražno sodišče vsa pooblastila in nenazadnje tudi dolžnost po samem Arbitražnem sporazumu.

Celotno sporočilo za javnost vlade RS najdete TUKAJ