Premier dr. Cerar na uradnem obisku v Beogradu “Sodelovanje na vseh področjih je dobrodošlo.”

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je bil, na povabilo srbskega premierja Aleksandra Vučića, na uradnem obisku v Beogradu, kjer je potekala tudi skupna seja obeh vlad. Oba predsednika vlad sta se zavzela za nadaljnjo krepitev gospodarskih odnosov.

Premier je izrazil zadovoljstvo, da je blagovna menjava med država večja od milijarde evrov in da se srbske investicije v Sloveniji še povečujejo. Vladi sta na seji obravnavali tudi brezposelnost mladih, ki je v Srbiji 43-odstotna, v Sloveniji pa 16,2-odstotna. Srbska stran je slovensko prosila, naj ji posreduje svoje izkušnje na področju zmanjševanja brezposelnosti mladih. Predsednik vlade je poudaril, da “državi povezujejo tudi prizadevanja, da se odprejo perspektive za mlade.”

Predsednika obeh vlad sta še poudarila, da med Slovenijo in Srbijo ni odprtih vprašanj razen nekaj manjših v okviru nasledstva. “Nekaj je odprtih vprašanj glede arhivov in delitve diplomatsko-konzularnih predstavništev,” je dejal Cerar. “Mi bi radi, da bi nam vrnili Titova vozila in vilo na Bledu, Slovenija bi rada umetniška dela,” je pojasnil Vučić. Nekaj teh vprašanj, med njimi vprašanje Jugobanke, so po besedah Vučića rešili prav na tem srečanju.

Premier dr. Cerar pa je izpostavil na srečanju sklenjen dogovor o arhivih, po katerem bo Slovenija iz Srbije dobila 43 originalnih mednarodnih sporazumov iz arhiva Srbije, dogovorili so se o razdelitvi drugega gradiva in digitalizaciji arhiva, ki je skupna dediščina iz nekdanje skupne države.

Predsednik vlade dr. Cerar je Srbijo označil za pomembnega akterja za stabilnost Zahodnega Balkana, za gospodarski razvoj, ohranitev miru, zlasti pa je pomembno tudi sodelovanje vseh držav na balkanski poti. Slovenija in Srbijo bosta glede migrantske krize v stikih in bosta sodelovali.

Premier je tudi izpostavil, da “Slovenija na meji s Hrvaško zamenjuje žico z manj nevarnimi panelnimi ograjami za lažji nadzor migrantskih tokov. Z ograjami po lanskih slabih izkušnjah usmerjamo potencialne migrante na točke vstopa in tam izvajamo nadzor, to je edini cilj.”

Premier se je ločeno sestal tudi s predsednikom Tomislavom Nikolićem ter beograjskim nadškofom in metropolitom Stanislavom Hočevarjem, skupaj s srbskim kolegom Vučićem pa sta nagovorila srbsko-slovenski poslovni forum.

Uradni obisk premierja Cerarja v Srbiji pomeni nadaljevanje rednega in intenzivnega dialoga na visoki politični ravni. Tokratna skupna seja vlade je bila tretja po letu 2013.

Vir slike: vlada.si/Tamino Petelinšek/STA