Premier dr. Cerar na Prevaljah: »Nova investicija na Prevaljah je v prvi vrsti priznanje koroškemu znanju, Korošicam in Korošcem«

Premier dr. Miro Cerar je danes, skupaj z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom, obiskal Koroško. Premier se je udeležil slovesnosti ob polaganju temeljnega kamna za nov proizvodni obrat antiinfektivov družbe Lek d.d. na Prevaljah. Gre za največjo Novartisovo investicijo v Sloveniji do sedaj, v vrednosti 105 milijonov evrov, ki bo omogočila vsaj 150 novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo. Minister Počivalšek pa je obiskal mlečno proizvodno kmetijo Legnar, ki že 3 generacije obratuje in ima okoli 100 glav živine. Z 800.000 € vredno investicijo so tudi posodobili gospodarske objekte, sredstva pa je prispevala tudi EU. Premierja dr. Cerarja in ministra Počivalška sta spremljala tudi poslanec Ivan Škodnik in Danilo Anton Ranc. Vsi skupaj pa so se zvečer udeležili tudi odprtja nove pisarne LO SMC Mežiška dolina.

Predsednik vlade dr. Cerar je v Leku v svojem nagovoru prisotnim poudaril, da je »današnje polaganje temeljnega kamna za največjo Novartisovo naložbo v Sloveniji odraz dosedanjega uspešnega dela družbe Lek ter vseh njenih zaposlenih. Za Prevalje, Koroško in celotno Slovenijo naložba predstavlja močno spodbudo za nadaljnji razvoj, za nadaljnje ustvarjanje novih delovnih mest ter je pomemben dokaz, da je Slovenija privlačna lokacija za tuje in domače nove investicije«.

Premier je dodal, da »Vlada Republike Slovenije pozdravlja odločitev skupine Novartis, ki je Slovenijo prepoznala kot eno ključnih držav, ki zagotavlja pregledno in zanesljivo poslovno okolje z izobraženo, kakovostno delovno silo. Kot lokacijo, kamor je vredno dolgoročno vlagati, ustvarjati nove poslovne projekte in izkoriščati poslovne priložnosti, ki jih ponuja slovensko okolje. Kot premier si bom še naprej prizadeval za izboljšanje poslovnega okolja, saj si želim še več dogodkov kot je današnji ter še več novih domačih in tujih investicij.« Premier dodaja, da je »današnja investicija posebno priznanje koroškemu znanju, Korošicam ter Korošcem, saj se je Novartis odločil ravno za koroško znanje, za koroško inovativnost in ta predel Slovenije«.

Po razpoložljivih podatkih Ministrstva za finance je podjetje Lek od leta 1998 dobilo 4,5 milijonov evrov izplačanih državnih in de minimis pomoči.

Ob otvoritvi pisarne lokalnega odbora SMC Mežiške doline je premier dr. Cerar poudaril, da vlada uspešno pelje naprej zdravstveno reformo, znižuje brezposelnost na ravni, ki jih že leta nismo videli in da v tem času Slovenija beleži tudi zelo visoko gospodarsko rast. “SMC mora vztrajati na tej poti še naprej, da izpeljemo že začete dobre zgodbe,” je poudaril premier. Dejal je, da je potrebno to uspešno zgodbo še nadaljevati v naslednjih mandatih. Zahvalil se je gostiteljem, lokalnemu odboru SMC Mežiška dolina, za topel sprejem in njihovo zagnanost. Obljubil je tudi, da bo vlada še naprej intenzivno peljala projekt 3. razvojne osi.