Premier dr. Cerar na Prešernovem smenju: »Kultura je temelj naše družbe, ki plemeniti naša življenja«

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je v Kranju odprl tradicionalni Prešernov smenj. Na eni najbolj prepoznavnih prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku je predsednik vlade zbrane nagovoril in poudaril, da je prireditev vsakoletni dokaz, da »spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna presega minljivost bivanja«. Izpostavil je, da je kultura temelj naše družbe, ki plemeniti naša življenja.

Premier je v svojem nagovoru spomnil, da je prav v Kranju France Prešeren, »človek enakega poklica, kakor je sam«, v zadnjih letih življenja kot samostojni advokat odlično opravljal svoje poslanstvo: plemenito je branil ljudi pred krivicami sveta in življenja, uveljavljal je pravo in pravno državo. Po besedah predsednika vlade ni bil le genialen pesnik, temveč tudi humanist, vizionar in eden največjih narodnih voditeljev. Po mnenju slovenskega premierja je danes na nas, da edinost, srečo in spravo iščemo naprej, da Prešernove preroške besede vzamemo za ideal, ki se mu moramo s svojim ravnanjem čim bolj približati.

Po besedah premierja dr. Cerarja je Prešeren v prelomnem času pomladi evropskih narodov z eno samo knjigo poezij povzdignil slovensko umetnost na raven največjih evropskih genijev. »Že takrat je dokazoval, da se Slovenci zmoremo in znamo kosati z največjimi narodi sveta. S tem je postavil merila za njegove naslednike na številnih področjih,« je dejal.

Predsednik vlade se je zahvalil in čestital Prešernovima nagrajencema in nagrajencem Prešernovega sklada za leto 2017 in ob tem poudaril, da bo »naš Prešeren živ, slovenski kulturni praznik pa bo imel svoj smisel le z novimi in novimi generacijami umetnikov, ustvarjalcev in osveščene publike. Spoštujemo in zahvaljujemo se vsem, ki skrbite, da ohranjamo dediščino ter omogočate civilizacijski in kulturni razvoj naše domovine. Kulturni praznik je le skromna zahvala za vse, ki leto in dan plemenitite naš prostor z umetnostjo in tako plemenitite naša življenja.« Po mnenju premierja kultura ni le umetnost ustvarjanja, ampak je tudi kultura odnosa do sočloveka, tisto, kar je vedno bilo in mora ostati temelj naše družbe.

Premier dr. Cerar si je po otvoritvi ogledal stojnice smenja, obiskal Prešernovo hišo v Kranju in Mestno knjižnico Kranj. Na koncu se je srečal se s člani lokalnega odbora Kranj na čelu s predsednikom LO Primožem Terplanom in podpredsednico Tino Centa Žalec.