Premier dr. Cerar na posvetu v Berlinu opozoril na vprašanje migracij

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes na gradu Meseberg pri Berlinu srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel in voditelji iz Avstrije, Bolgarije in Hrvaške, s katerimi so razpravljali o prihodnosti EU po referendumu Združenega kraljestva o izstopu iz EU. »Želimo si, da gre EU naprej, da ostane enotna in postane še močnejša, še posebej v razvoju gospodarstva,« je po srečanju dejal slovenski premier ter kot ključen prihodnji fokus sedemindvajseterice izpostavil vprašanje migracij in varnosti evropskih državljanov. »Tukaj moramo doseči enotnost in solidarnost, Evropa se mora na te izzive odzivati bolj povezano,« je po srečanju poudaril premier dr. Cerar.

»Če ne bomo ustrezno rešili vprašanja migracij in varnosti, če ne bomo na zunanjih mejah EU zaustavili ilegalnih migracijskih tokov in bili dovolj učinkoviti v državah izvora, potem enostavno ne bo dovolj časa in energije, da bi se dovolj posvetili razvojnim temam,« je še opozoril slovenski premier.

Ob tem je med razvojnimi temami izpostavil pomen gospodarskega razvoja, zlasti digitalizacijo, spomnil pa je tudi na mlade in podal nekaj predlogov, kako bi jim v Evropi omogočili več izmenjav, več perspektiv pri zaposlovanju in podobno, je dejal.
Poudaril je še, da Slovenija ostaja v krogu jedrnih držav EU, ki tvorijo schengensko in evrsko območje. »Imamo enaka stališča kot ustanovne članice EU glede evropskih vrednot. Slovenija to vsak dan dokazuje s svojim ravnanjem, tako pri migrantski problematiki kot pri javnofinančnih zavezah in drugem delovanju v okviru EU,« je ocenil premier dr. Cerar.

Slovenija deluje kot povezovalni člen, saj je odprta v komunikaciji do višegrajske skupine kot tudi do jedrnih držav unije, je dodal. »Slovenija nima nobenih problemov v komunikaciji in dobro sodeluje z vsemi,« je dejal premier ter opozoril, da pa se Evropa ne sme cepiti. Tudi če imamo takšne neformalne skupine, moramo delovati kot sedemindvajseterica, zavzeti odločna in konstruktivna stališča glede teh izzivov, ki so pred nami, in tudi na ta način nastopiti na pogajanjih z Veliko Britanijo o njenem izstopu iz Unije, je zaključil.