Premier dr. Cerar z japonskim premierjem Abejem za krepitev gospodarskega sodelovanja

Predsednik Vlade Republike Slovenije danes začenja obisk na Japonskem, kjer je imel v Kyotu bilateralno srečanje z japonskim predsednikom vlade Shinzom Abejem. Predsednika vlad sta potrdila prijateljske odnose med državama in se zavzela za njihovo nadaljnjo poglobitev zlasti na gospodarskem področju. Sogovornika sta pozdravila konec septembra podpisano konvencijo o odpravi dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki od dohodka ter preprečevanju davčnih utaj in izogibanja davkov. Obenem sta se strinjala, da je med državama veliko potenciala, ki bi ga veljalo izkoristiti tudi za še tesnejše sodelovanje na področju znanosti. Ob tej priložnosti je premier dr. Cerar svojega japonskega kolega povabil, naj že drugo leto, ko bosta državi zabeležili 25 let diplomatskih odnosov, kot prvi japonski predsednik vlade obišče Slovenijo. Zadnji slovenski obisk Japonske na ravni predsednika vlade je bil sicer aprila 2008.
Kot je dejal japonski premier, glede na zadnje gospodarske trende med državama z optimizmom zrejo v prihodnost, kjer je še veliko neizkoriščenega potenciala za nadaljnje sodelovanje. Pri tem je lahko še večjega pomena slovenska Luka Koper, je izpostavil predsednik slovenske vlade, ter izrazil upanje za nadaljnje razvojno naravnano investiranje japonskega gospodarstva v Sloveniji ter turističnih obiskov v Sloveniji.
Ob tem je premier dr. Cerar pozdravil dejstvo, da bo 17. oktobra Slovenijo obiskala delegacija japonske poslovno-gospodarske zveze Keidanren, kar bo prvič po letu 1997. Trenutno je v delegaciji predvidenih okoli 30 udeležencev, med njimi predstavniki Mitsubishi Chemicals, Mitsubishi Electrics, Japan Airlines, ANA, Hitachi, Sumitomo Electrics, Sumitomo Corp. Europe, Nippon Express, Sojitz Europe, ITOCHU Hungary, Nomura International. Slovenski premier bo imel sicer v torek v Tokiu tudi sam daljše srečanje s predstavniki največjih japonskih podjetij na Keidanrenu, kjer bo imel priložnost predstavitve Slovenije kot privlačne destinacije za nove japonske potencialne investicije.

Slovenski premier je spomnil tudi na veliko vlogo, ki jo imajo slovenski znanstveniki v japonskem pospeševalniku električno nabitih osnovnih delcev KEK v Tsukubi, poleg švicarskega Cerna enem od treh mednarodnih središč za fiziko delcev. Pri tem je Slovenija za izgradnjo spektrometra Belle II, namenjenega za poskuse v fiziki osnovnih delcev, ki bo predvidoma zagnan naslednje leto, namenila okoli 1,5 milijona evrov. Gre za projekt japonske vlade v skupni vrednosti okoli 300 milijonov evrov, pri čemer je slovenska raziskovalna skupina 12 fizikov med nosilci projekta. Prav tako je izrazil zadovoljstvo, da bo z okoli 20 milijoni evrov ovrednoteno slovensko-japonsko partnerstvo na področju energetike med ELES-om in japonsko agencijo za nove energetske in industrijske tehnologije NEDO še tega oktobra tudi podpisano.
Sogovornika sta del pogovorov namenila tudi mednarodnim institucionalnim in varnostnim temam, pri čemer sta se zavzela za spoštovanje mednarodnega prava, tako tudi pomorskega, in mirno reševanje sporov ter izrazila nasprotovanje vsem oblikam agresije.

Slovenski predsednik vlade je japonskemu premierju Abeju tudi čestital za organizacijo olimpijskih iger v Tokiu leta 2020, kjer je sicer njegov oče Miroslav Cerar v Tokiu osvojil svojo prvo olimpijsko medaljo. Slednjega, kot je dejal sam, se spomni tudi premier Abe ter izrazil veliko spoštovanje do uspehov slovenskih športnikov. Premier dr. Cerar je svojemu gostitelju ob zaključku srečanja še zaželel veliko uspeha in izkoriščenih priložnosti, ki jih poleg športa ponujajo olimpijske igre v Tokiu leta 2020 tako z infrastrukturnega vidika in razvoja pametnih mest kot turizma.

Premier dr. Cerar se bo v nadaljevanju obiska Japonske v ponedeljek v Toku sestal tudi s prestolonaslednikom Naruhitom in ločeno s predsednikom spodnjega doma japonskega parlamenta Tadamorijem Oshimo.
V okviru gospodarske dimenzije obiska pa bo imel več srečanj s predstavniki največjih japonskih podjetij ter podjetij, ki že sodelujejo s slovenskim gospodarstvom. Tako se bo v ponedeljek v japonski prestolnici sestal s predsednikom japonske organizacije za zunanjo trgovino JETRO, ki skrbi za promocijo trgovine in investicij med Japonsko in ostalim svetom, ter predstavniki podjetij, ki sodelujejo s Slovenijo. Premier se bo poleg obiska Keidenrena ločeno sestal tudi z najvišjimi predstavniki podjetja Yaskawa Europe, ob koncu obiska v torek pa bo obiskal še japonski pospeševalnik električno nabitih osnovnih delcev KEK v Tsukubi.

sporocila-za-javnost-af30193d01-1
foto: Nebojša Tejić/STA