Premier dr. Cerar na GEOSS-u z veterani vojne za Slovenijo

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je bil danes slavnostni govornik na praznovanju na GEOSS-u ob spomeniku rodoljubu osamosvojitvene vojne za Slovenijo, ki sta ga pripravili Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever ob priložnosti dneva veteranov. V nagovoru zbranim je slovenski premier poudaril, da mir ni samoumeven ter izrazil priznanje veterankam in veteranom vojne za Slovenijo, kot tudi aktivnim pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske, ki so pred dnevoma obeležili dan Slovenske vojske.

Premier dr. Cerar je v svojem nagovoru izpostavil, da je bil prispevek veteranov v vojni za Slovenijo neprecenljiv, saj so se v usodnih dneh leta 1991 postavili v bran življenj in premoženja ter demokratične, na plebiscitu sprejete odločitve slovenskega naroda. 17. maj veterani povezujejo tudi z zavrnitvijo ukaza o oddaji orožja in na začetek organiziranja Manevrske strukture narodne zaščite, kar je predsednik vlade v govoru označil za pogumno in odločno dejanje, vredno spoštovanja.

»Po uspelem plebiscitu je Slovenija jasno pokazala željo o samostojni prihodnosti, zato so se začele priprave na usposabljanje prvih slovenskih nabornikov, sledili so pekrski dogodki, ki so bili signal, da bo našo osamosvojitev potrebno braniti z orožjem. V vojni za Slovenijo ste vi, spoštovani veterani, zmagali za vse nas,« je v svojem nagovoru dejal premier.

Predsednik vlade je še poudaril, da smo z zgodovinsko odločitvijo slovenskega naroda in dogodki, ki so sledili zatem, postavili temelje s samostojne države in začrtali smer, v katero smo želeli: da bi živeli v perspektivni, uspešni in varni državi, ki spoštuje vladavino prava in temeljne pravice ter svoboščine vseh njenih prebivalcev ter državo in družbo blaginje s priložnostmi za vse. Po oceni premierja smo z vstopom v evroatlantske integracije dokončno potrdili, da nam je mesto v svetu tam, kjer vlada najvišja stopnja vrednot, kot so človekovo dostojanstvo, demokracija, svoboda, mir, spoštovanje različnosti in pravna država.

Predsednik vlade Cerar je ocenil, da sicer naša pot po osamosvojitvi ni bila vedno lahka, sploh je bila na preizkušnji v času finančne in gospodarske krize, zaradi katere se je država znašla tudi v socialni in politični krizi. »V zadnjih letih nam spet uspeva, Slovenijo smo vrnili na pravo pot. Slovenija okreva, vrnil se je optimizem, ki spodbuja inovativnost. To se kaže z eno najvišjih gospodarskih rasti v Evropi, hitrim upadanjem brezposelnosti, tujimi investitorji, ki investirajo v Sloveniji in infrastrukturni projekti državnega pomena, ki jih vodimo,« je še izpostavil slovenski premier.

Ob koncu dogodka je predsednik slovenske vlade še enkrat čestital ob dnevu veteranov in izrazil hvaležnost in spoštovanje njim in ostalim, ki so v ključnem času odigrali pomembno vlogo za samostojno Slovenijo in njeno obrambo.

Foto: STA