Premier dr. Cerar: Komisija na pobudo Slovenije pripravila podrobnejše smernice za sistematični mejni nadzor

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je ob robu današnjega zasedanja Evropskega sveta udeležil srečanja s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem ter hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, do katerega je prišlo po pozivu slovenskega predsednika vlade minuli teden. Evropska komisija je na pobudo Slovenije danes tudi pripravila podrobnejše smernice za izvajanje sistematičnega nadzora na slovensko-hrvaški meji. V primeru več kot 15-minutnega zastoja bo tako tudi mogoče preiti na ciljno usmerjen nadzor. Razjasnitev, ki je po besedah dr. Cerarja, korak naprej.

Slovenija bo lahko te podrobnejše smernice začela izvajati že v prihodnjih dneh. Kot je pojasnil slovenski premier, bo Slovenija v primeru potrebe po dodatnih pojasnilih, le-ta lahko tudi dobila s strani Evropske komisije.

Posebej pomemben je poudarek predsednika Evropske komisije Junckerja, da Slovenija korektno izvaja pravila o sistematičnem nadzoru in da ji ni česa očitati, je povedal slovenski premier.

Ob tem je jasno spomnil, da Slovenija je in bo izvajala pravila, kot je treba, a nikakor ne na škodo koga drugega. Slednje bi bilo tudi popolnoma nesmiselno, je dejal in poudaril, da so bile vse tovrstne obtožbe ali domneve povsem neutemeljene.

Slovenija je namreč tudi ob sedanjem izvajanju novih pravil ob velikih zastojih na meji uporabila določbe, ki so omogočile določene odstope, in prešla na ciljni nadzor. “Od tu naprej sem si želel dodatna pojasnila komisije, ki je tista, ki nam lahko pomaga tolmačiti uredbo,” je pojasnil premier. Ta dodatna pojasnila oziroma podrobnejše smernice je komisija podala danes.

Srečanje je bilo po oceni premierja konstruktivno, sploh pa vse tri strani druži isti cilj, in sicer da se pravila izvaja korektno in da se zagotavlja varnost, ne da bi ob tem povzročali dodatne zastoje.

Ob tem je pa slovenski premier tudi spomnil, da vrste na mejah so bile in bodo. “Tudi v preteklih letih, ko ni bilo te uredbe, so bile večurne kolone,” je dejal. “Pričakovanja ljudi ne smejo biti prevelika, da kolon ne bo. Bomo pa lahko tiste, ki dodatno nastajajo zaradi nove ureditve, s temi smernicami zdaj zmanjševali,” je pojasnil.

Premier je prav tako izpostavil, da s temi podrobnejšimi smernicami ostajajo v okviru evropske uredbe o sistematičnem nadzoru in da je za Slovenijo pomembno, da ostane članica schengenskega sistema.

Današnje srečanje pa je bilo pomembno tudi zato, ker je slovenski premier znova pozval k ukinitvi začasnega nadzora na avstrijsko-slovenski meji, notranji schengenski meji, ki po prepričanju Slovenije ni utemeljen, o čemer govorijo tudi objektivni razlogi.