Premier dr. Cerar in podpredsednik Evropske komisije Katainen o investicijah in financiranju projektov

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je v petek, 9. oktobra, na delovnem kosilu gostil podpredsednika Evropske komisije, pristojnega za rast, naložbe in konkurenčnost, Jyrkija Katainena. Na srečanju sta govorila predvsem o naložbenem načrtu komisije in investicijah, pa tudi o nekaterih konkretnih projektih, kot je drugi tir Divača-Koper.

Premier je v pogovoru izpostavil, da Slovenija podpira naložbeni načrt Evropske komisije in v njem vidi priložnosti za gospodarski razvoj. Po njegovih besedah bo z intenzivno vključitvijo v načrt tudi na ta način Slovenija podprla gospodarstvo, izboljšala poslovno okolje in spodbujala javno-zasebna partnerstva oz. prihod tujih naložb v državo.

Dr. Cerar je podpredsednika Evropske komisije opozoril na specifike malih držav in gospodarstev. Izrazil je pričakovanje, da bo Slovenija kljub temu imela dovolj možnosti, da s svojimi dobrimi projekti uspe in jih v prihodnje razvije. Po oceni premierja je Slovenija v zadnjem času zelo uspešna pri izvajanju naložb iz kohezijske politike, ki jih v prihodnje namerava dopolniti s priložnostmi, ki jih ponuja naložbeni načrt Evropske komisije.

Sogovornika sta spregovorila tudi o finančni podpori malim in srednje velikim podjetjem, investicijam v energetsko učinkovitost in v modernizacijo energetske in prometne infrastrukture. Pri tem je predsednik slovenske vlade posebej izpostavil načrt modernizacije železnic in izgradnjo drugega tira med Koprom in Divačo. Podpredsednik Evropske komisije Katainen je izrazil pripravljenost Evropske komisije, da pomaga Sloveniji pri strukturiranju projekta drugega tira, saj gre za razmeroma zapleten projekt, komisija pa krepi del aktivnosti pri svetovanju članicam, pri tem je izpostavil predvsem strokovnjake iz Evropske investicijske banke in Evropske komisije.

Podpredsednik Evropske komisije je poudaril, da se bo lahko evropski naložbeni sklad najhitreje izkoristilo s financiranjem malih in srednjih podjetij, kar je priložnost za Slovenijo, ki ima po njegovih besedah težave predvsem pri njihovem financiranju. Po njegovi oceni bi pri tem lahko sodelovale tudi komercialne banke.