Premier dr. Cerar in ministrica dr. Makovec Brenčič sta učencem zaželela veliko radovednosti in igre pri učenju

Predsednik vlade dr. Miro Cerar in ministrica za šolstvo dr. Maja Makovec Brenčič sta ob začetku novega šolskega leta obiskala OŠ Livada, ki jo obiskujejo učenci različnih kultur, tudi iz Azilnega doma, skupno več kot 300 otrok iz 32 različnih držav. Učencem sta zaželela veliko radovednosti in igre pri učenju, veselja, prijateljstva, povezanosti, medsebojne pomoči, in da bi se čim več naučili.

Premier ter ministrica za izobraževanje sta se zjutraj najprej pogovorila z ožjim vodstvom šole, nato pa obiskala t.i. pripravljalnico. To posebno skupino obiskujejo priseljenski otroci, da se privadijo na slovenski jezik in navade. Ob obisku so se otroci že znali sami predstaviti, povedati, koliko so stari in od kod prihajajo. Šola sicer v prihodnjih dneh pričakuje nove vpise otrok iz azilnega doma. V prostorih šole delujeta tudi francoski vrtec in osnovna šola, ki ju obiskuje 85 otrok, bodisi v Sloveniji živečih Francozov, bodisi Slovencev, ki so živeli v Franciji, pa tudi otroci drugih narodnosti.

Vsem tujim otrokom, ki se vključujejo v slovenske šole je premier dr. Cerar izrekel dobrodošlico. Zelo bo vesel, če bodo učitelji znali otroke voditi skozi proces privajanja in medsebojnega spoznavanja: “Ta šola je odličen primer multikulturne prakse, ki kaže, kako se lahko otroci iz zelo različnih kultur integrirajo v našo družbo in dobro razumejo med seboj. V naši družbi moramo še naprej biti strpni, moramo si pomagati, a tudi tisti iz drugih kulturnih okolij se morajo postopno vključiti v našo družbo, da bodo tukaj lahko normalno živeli.”

Premier dr. Cerar se je ob priložnosti spomnil tudi svojega prvega šolskega dne, ki je zanj bilo veliko doživetje:”Bil je občutek pričakovanja in negotovosti, a sem se v prihodnjih dneh zelo dobro ujel s sošolci, tako da sem rad hodil v šolo.” Upa, da bodo take občutke imeli tudi današnji prvošolčki. In ker imamo po njegovih besedah tako kakovostne šole kot učitelje, verjame, da bodo učenci v tem šolskem letu zelo napredovali.