Premier dr. Cerar: Stopnja ogroženosti Slovenije ostaja nizka; spodbujamo kulturo miru in nenasilja

“Stopnja ogroženosti Slovenije tudi po nedavnih terorističnih napadih v Evropi ostaja nizka”, je po seji sveta za nacionalno varnost dejal premier dr. Miro Cerar. Izpostavil je pomen previdnosti in usklajenega delovanja pristojnih služb, ki po njegovih besedah že delujejo na vso moč. Pozval je tudi k spodbujanju kulture miru in nenasilja.

Dodal je, da Slovenija deluje normalno: “Se pa vsi zavedamo, da moramo biti glede na dogodke v soseščini ter širše v Evropi in svetu zelo budni in zelo pozorni.” Poudaril je, da kot predsednik vlade vsak dan zahteva, da se mu redno poroča o aktivnostih služb, pristojnih za zagotavljanje varnosti. Izpostavil je pomen medsebojne usklajenosti delovanja vladnih resorjev ter sodelovanja obveščevalnih organov z drugimi državami v okviru EU in širše.

“Pomembno je tudi sodelovanje na politični ravni oziroma sodelovanje koalicije in opozicije. Gre za varnost Slovenije, slovenskih državljanov, zato je zelo pomembno, da vsi izmenjujemo informacije, predvsem pa, da vsi skupno spodbujamo kulturo miru in nenasilja,” je poudaril premier.

Dodal je tudi, da morajo ukrepi za primer zaostritve razmer biti sorazmerni s tem, kar se dogaja: “Glede na nizko stopnjo ogroženosti Slovenije ne bi bilo prav uvajati kakršnih koli nesorazmernih ukrepov, predvsem takšnih, ki posegajo v posameznikovo svobodo in druge pravice.”

Premier je še izpostavil, da je Slovenija migrantski val lani uspešno obvladala, v sklopu soočanja z njim pa je sprejela nekatere zakonske in operativne ukrepe, ki bodo na voljo tudi v prihodnje.