Premier Cerar zahteva poročilo o ravnanju policistov v sredo zjutraj; Györkös Žnidar: Policija pripada ljudem, ne političnim strankam, ne sindikatom ali komu drugemu

Premier Miro Cerar pričakuje poročilo o ravnanju policistov v sredo zjutraj, potem ko se zaradi novih informacij iz anonimnega pisma nadaljuje nadzor nad ravnanjem policistov, ki so lani ustavili ministra Borisa Koprivnikarja. Po ugotovitvah PU Kranj kaže na nedopustno ravnanje. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar meni, da to meče slabo luč na sicer odlično delo policistov.

“Če se bo izkazalo, da je ta korespondenca resnična, potem gre za izjemno hudo, protipravno in nedopustno ravnanje. Ampak počakajmo najprej, da vidimo, kaj bosta povedala ministrica in generalni direktor policije v svojem poročilu – kakšna so v resnici dejstva,” je dejal Cerar.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je pismo anonimnega policista ocenila kot zaskrbljujoče. “Policija pripada ljudem, ne političnim strankam, ne sindikatom ali komu drugemu, ki bi jo želel uporabljati v nasprotju z njenim temeljnim poslanstvom, to je zagotavljanjem varnosti ljudem in vzdrževanjem družbenega reda,” je dejala.

Ministrica pričakuje, da bo vodstvo policije zadevo preiskalo v čim krajšem možnem času in tudi primerno ukrepalo v skladu z zakonskimi možnostmi, če se navedbe izkažejo za resnične. A ne zaradi Koprivnikarja, Cerarja ali nje, pač pa zato, da se ohranita dobro ime in ugled policije, je poudarila Györkös Žnidarjeva.

To, da pismo očitno prihaja iz policijskih vrst, po njenih besedah kaže, da je v policiji zdravo jedro, ki se ne strinja z zlorabo policije v namene, ki niso v skladu z njenim poslanstvom. Poudarila je tudi, da dogodek – četudi navedbe iz pisma držijo – nikakor ne bo vplival na pogajanja s policijskima sindikatoma.

Po navedbah anonimnega policista v odprtem pismu naj bi bil namreč policijski postopek, v katerem so lani ustavili ministra za javno upravo Koprivnikarja in izvedli preizkus alkoholiziranosti, načrtovan.