Premier Cerar za TV Slovenija: Mladim moramo zagotoviti prihodnost

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je v daljšem pogovoru za 1. program nacionalne TV poudaril, da vlada posebno pozornost in skrb namenja mladim, pri čemer pa ne pozablja na starejše in njihovo varnost. Izpostavil je, da se je v letih 2014 in 2015 zaposlilo 50.000 mladih brezposelnih in napovedal, da bo predlagal e-volitve, ki bodo mladim še bolj približale možnost, da sami vplivajo na svojo prihodnost. TUKAJ.

Cerar je potrdil, da si vlada prizadeva, da bi v Slovenijo pripeljala naložbo graškega podjetja Magna Steyr, ki preučuje več različnih možnosti za širitev proizvodnih zmogljivosti. Ena od možnih lokacij je tudi Slovenija, če bi prišli, pa bi to pomenilo zaposlitev okoli 3000 ljudi na štajerskem. Cerar je dejal, da se pristojno ministrstvo skupaj z drugimi trudi, da omogoči boljše konkurenčne pogoje, da bo ta naložba prišla k nam. Ob tem je bil kritičen do odzivov lokalnega okolja, češ da so pogoji za naložbe boljši na Madžarskem.

Spregovoril je o nedavnem dogajanju o Luki Koper in dejal, da želi vlada pomagati Primorski in Luki Koper, da želi zgraditi drugi tir, pri čemer pa potrebujejo sodelovanje Luke Koper. “Ampak Luka, ki je v večinski državni lasti, se obnaša, kot da država nima tam nobene besede. Kot da je to neka samostojna enota, kamor se ne sme posegati, moraš jim pa vse prinesti tja. Država nima dovolj denarja. Ne moremo še enkrat oropati davkoplačevalcev in s tem zgraditi drugega tira,” je dejal premier. Po njegovih besedah je uprava dovolila, da “se je zgodilo nezakonito divjanje”, ki je povzročilo veliko škodo Luki, Slovenskim železnicam in nekaterim podjetjem.

Spregovoril je tudi o še neuresničeni ustavni odločbi o financiranju javnih programov osnovnega šolstva. Premier je bil glede tega jasen: “Treba je spoštovati odločbo ustavnega sodišča”. “Zahteval sem, da gre ministrica naprej z zakonom, ne glede na to, da soglasja v koaliciji zanj ni. Potem pa upam, da bo v DZ zakon dobil dovolj glasov in bo sprejet. Ustavna odločba mora biti uresničena. Pravna država je in bo vedno ostala moj cilj,” je zatrdil.

Dotaknil se je pogajanj s sindikati pa tudi nezadovoljstva gospodarstva z mini davčno reformo. Dejal je, da je vlada pripravljena na dialog. Glede davčnih zakonov je napovedal še en krog pogovorov gospodarskega ministra in finančne ministrice z deležniki pred sprejemom zakonov v DZ.

O prodaji NLB je ponovil, da je vlada prodaji zavezana, “je pa res, da so časi za prodajo zelo neugodni”. “In si ne želimo, da bi NLB prodali po zelo nizki ceni,” je dodal.

O množičnih migracijah pa je ponovil, da si prizadeva za skupno rešitev držav ob balkanski poti, saj bi ponovno odprtje te poti za množične migracije lahko poslabšalo varnostni položaj na Balkanu.