Premier Cerar v četrtek v Berlinu na delovnem srečanju z nemško kanclerko Merkel o begunsko-migracijskih vprašanjih

Predsednik vlade dr. Miro Cerar se bo v četrtek, 14. januarja 2016, ob 10. uri v Berlinu sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Osrednja tema bodo aktualna evropska vprašanj s poudarkom na migracijah v Evropo.”Menim, da se morava skupno zavzeti in storiti vse, da se vsi sklepi, ki so bili doslej sprejeti na ravni EU in na drugih srečanjih, začnejo učinkovito izvrševati,” je danes dejal premier. Napovedal je, da se bo ob obisku pri nemški kanclerki zavzel, da bi Evropa še naprej delala vse, kar more, da bi težave reševala pri njihovem izvoru, v državah, kjer so krize. Predvsem se bo zavzel za to, da cela EU in Evropa, skuša učinkovito zavarovati zunanje meje unije, je še dejal.

Kar se tiče Slovenije, pa premier Cerar, kot je dejal, namerava poudariti, da po najboljših močeh izpolnjuje svoje naloge kot članica schengenskega območja, da bo to počela še naprej in da pričakuje polno sodelovanje Nemčije, ko bo šlo za ključne odločitve.

Že v sredo zvečer, 13. januarja, se bo udeležil otvoritvenega dela dvodnevnega gospodarskega vrha časnika Die WELT v organizaciji nemške založniške hiše Axel Springer, kjer bo ob predsedniku Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in podpredsednikom turške vlade Mehmetom Şimşkom osrednji govorec uvodne delovne večerje gospodarskega vrha. Osrednje teme letošnjega vrha bodo najaktualnejši izzivi, s katerimi se sooča Nemčija, Evropska unija in zahodna civilizacijska skupina, med katerimi bo največ pozornosti namenjeno migracijam, integraciji beguncev in migrantov, grožnji ISIS-a, razmeram v evro območju ter drugim temam, ki terjajo ustrezne rešitve.

“Menim, da se morava skupno zavzeti in storiti vse, da se vsi sklepi, ki so bili doslej sprejeti na ravni EU in na drugih srečanjih, začnejo učinkovito izvrševati,” je danes dejal premier. Napovedal je, da se bo ob obisku pri nemški kanclerki zavzel, da bi Evropa še naprej delala vse, kar more, da bi težave reševala pri njihovem izvoru, v državah, kjer so krize. Predvsem se bo zavzel za to, da cela EU in Evropa, skuša učinkovito zavarovati zunanje meje unije, je še dejal.