Premier Cerar s poljsko predsednico sveta ministrov o evropskih temah in gospodarskem sodelovanju

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se danes na povabilo predsednice Sveta ministrov Republike Poljske mudi na delovnem obisku na Poljskem. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med država dobri in da jih spremlja redni politični dialog, posebej sta poudarila razvoj gospodarskega sodelovanja.

Med državama, ki sta partnerici v Evropski uniji in zaveznici v Natu, poteka reden dialog na različnih ravneh. Slovenija prav tako aktivno sodeluje tudi v razširjenem formatu Višegrajske četverice, ki mu letos predseduje Poljska. Predsednik slovenske vlade se je sogovornici zahvalil za spodbujanje razširjenega sodelovanja, saj je to po njegovem mnenju pomembno za naslavljanje vprašanj v regiji.

Slovenski predsednik vlade in poljska predsednica sveta ministrov sta se pogovarjala o prihodnosti Evropske unije, pri tem je predsednik vlade dr. Cerar poudaril, da mora EU enotno in povezano naslavljati aktualna vprašanja, sploh na področju migracij in varnosti, kar je temelj za reševanje razvojnih izzivov in perspektive mladih. Oba sta izpostavila pomen varnosti v regiji, poljski in slovenski vojaki bodo med drugim skupaj sodelovali tudi v zavezniškem kontingentu Nata v Latviji. Izmenjala sta tudi poglede o izstopu Velike Britanije iz EU, t.i. brexitu.

V zvezi z migracijami se je slovenski premier zahvalil Poljski, ki je s policijo priskočila na pomoč v času migracijske krize v Sloveniji. Poudaril je, da Slovenija podpira skupen odziv in politike EU v zvezi z migracijami in da je potrebno zagotoviti popoln nadzor nad zunanjimi mejami EU ter zagotoviti spoštovanje schengenske ureditve. Slovenija bo po njegovih besedah še naprej dosledno izpolnjevala svoje zaveze in odgovorno varovala skupno zunanjo mejo.

Med Slovenijo in Poljsko poteka tudi močno gospodarsko sodelovanje. Ocenila sta, da se to zelo dobro razvija, Poljska je po obsegu blagovne menjave 7. največji trgovinski partner Slovenije, prav tako se povečujejo investicije v Slovenijo. Slovenski premier Cerar je poudaril, da je Slovenija odprta država za investicije z mnogimi priložnostmi. Strinjala sta se, da je še vedno prostor za poglobitev tega sodelovanja, kar bosta spodbujali tudi vladi obeh držav.