Premier Cerar, predsednik Evropske komisije Juncker in komisarka Bulc z mladimi o prihodnosti EU

Predsednik vlade dr. Miro Cerar, predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker in komisarka Violeta Bulc so z mladimi razpravljali o prihodnosti EU. Vprašanja mladih so se dotikala predvsem prekarnosti in zaposlitve, kot tudi pravic LGBT skupnosti, legalizacije konoplje, brexit in vključevanjem invalidov v politiko. Pogovora so se udeležili tudi poslanec Kamal Izidor Shaker, predsednik SMCmladi Rok Novak, podpredsednica Anja Jankovič, podpredsednik Nejc Šporin, predsednik Senata SMCmladi Jure Vozelj in številni drugi člani.

Cerar je uvodoma, kot odgovor na vprašaje prekarnosti dejal: “Iščemo različne modele, da bi našli prostor za mlade, s konkretnimi finančnimi vložki spodbujamo mlade startupovce, izboljšujemo javno šolstvo, uvajamo sistem vajeništva in spodbujamo sistem kompetenčnih znanj,” je naštel premier. Juncker pa je dodal, da “nikomur ne more obljubiti, da bo imel varno delovno mesto.”

Predsednik Juncker prihaja, na povabilo premierja Cerarja, v Slovenijo v času priprav na 60. obletnico Rimske pogodbe oziroma v času intenzivnega razmisleka v državah članicah o prihodnosti Evropske unije. Osrednja tema pogovorov je tako vezana na vprašanje prihodnosti Evropske unije ter s tem povezana vprašanja migracij, prihodnosti Schengenskega prostora ter posledic Brexita na nadaljnji razvoj EU.

Dan pred prihodom v Slovenijo je predsednik Evropske Komisije Juncker predstavil belo knjigo o prihodnosti EU, ki opredeljuje pet scenarijev, ki so možni za Evropo prihodnosti. Junckerjevi predlogi nosijo tudi velik slovenski pečat, ki se kaže predvsem v poudarkih enake obravnave vseh članic in pri prizadevanju za enakomernejši porazdelitev koristi globalizacije med prebivalci EU. Slovenije bo tudi prva država, kjer bo Juncker sprožil razpravo o predlaganem procesu.

https://twitter.com/SMCmladi/status/837332600238780416