Premier Cerar: Slovenija bo ukrepe prilagajala ukrepom drugih držav, policiji bo pomagala tudi vojska

Premier dr. Miro Cerar je v soboto, 17. oktobra, po seji vlade napovedal, da bo Slovenija pri sprejemu beguncev sprejemala ukrepe, ki bodo sorazmerni ukrepom držav, kamor so migranti namenjeni. “Slovenija si nikakor ne želi Evrope zidov, bomo pa, če se bodo ukrepi na mejah v Avstriji in Nemčiji stopnjevali, tudi mi stopnjevali ukrepe – tudi tiste za tehnično varovanje meje, če bo potrebno,” je poudaril. Policiji bo pri varovanju meje glede migrantov odslej pomagala tudi vojska. Pomoč vojske ne pomeni, da je Slovenija v izrednih razmerah, ampak želi vlada zadeve urejati že na sami meji. Vojska bo policiji zgolj v pomoč, pri čemer ji bo nudila logistično podporo, tako z vojaki kot opremo, je dejal premier.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica se bo vojska v varovanje meje vključila le v primeru, ko policija zaradi prevelikega navala migrantov ne bi mogla učinkovito obvladovati položaja, vojaki pa tudi ne bodo imeli policijskih pooblastil. Za zdaj policija po besedah Šefica položaj obvladuje z rednimi policijskimi enotami, tako da tudi rezervni sestav policije še ni bil vpoklican.

Slovenija je schengenska država, zato je njena naloga varovati schengensko mejo s Hrvaško. “Od tega ni odstopala v prvem valu beguncev in bo to dolžnost izvajala tudi v prihodnje. Spremljala bo dotok migrantov in po potrebi izvajala ukrepe na meji,” je napovedal premier. Poudaril je, da je vlada na reševanje begunske krize pripravljena in da deluje usklajeno, pri tem pa so v rednem stiku s sosednjimi državami.

Dejal je, da ima “ta situacija precejšnje finančne učinke na državo”. Kakšni točno so, še ne vedo, se bo pa Slovenija obrnila na EU, da bi dobila sredstva, s katerimi bo lažje obvladovala begunsko oz. migrantsko problematiko. Za letos še ima rezerve, iz katerih bo lahko financirala te dodatne dejavnosti, vprašanje pa je, kako bo v letu 2016.

Cerar je poudaril razumevanje in skrb za migrante, hkrati pa izpostavil odgovornost do ljudi in naše države. Zato si Slovenija na evropski ravni prizadeva, da se EU čim bolj angažira na zunanjih mejah, v kriznih žariščih in v prvih državah tranzita. “Vlada bo storila vse, kar more, da bomo lahko obvladali razmere tako na mejah kot v državi,” je poudaril.