Premier Cerar: Podpora tujim investicijam prinaša nova delovna mesta

Vlada dr. Mira Cerarja je na današnji seji potrdila podporo velikim tujim investicijam v Sloveniji – Yaskawi in Magni. Tuje investicije z visoko dodano vrednostjo prinašajo v Slovenijo nova kvalitetna delovna mesta in povečujejo prepoznavnost Slovenije, kot investitorjem prijazno okolje. Finančna podpora, ki jo je vlada namenila investicijama se bo poplača že v treh letih samo z naslova davkov in prispevkov, zunanji učinki pa bodo prispevali še veliko več.

Podjetje Magna Steyer načrtuje v Sloveniji 146 milijonov evrov vrednost investicijo za izgradnjo nove lakirnice avtomobilov v okolici Maribora, ki bo na eno izmed območij z visoko brezposelnostjo, prineslo več kot 400 delovnih mest, v prihodnosti pa bo številko delovnih mest v celotnem obratu narastlo na 3000. Vlada je na seji potrdila pomoč v višini 18,6 milijona evrov in pričakuje samo iz naslova davkov in prispevkov v naslednjih treh letih približno 15 milijonov evrov prihodkov, medtem ko naj bi celotni zunanji učinki investicijskega projekta na Republiko Slovenijo znašali skoraj 70 milijonov evrov.

Yaskawa Europe Robotics pa bo v Kočevju gradila “Pametno tovarno za najsodobnejšo proizvodnjo robotov v Evropi” v vrednosti 24,6 milijona evrov. Vlada bo k investiciji prispevala 5,6 milijona evrov, spodbuda projektnemu podjetju pa se bo večkratno povrnila, saj bo v naslednjih treh letih samo iz naslova davkov in prispevkov v zvezi z izplačili plač podjetje predvidoma prispevalo 5 milijonov evrov celotni zunanji učinki investicijskega projekta na Republiko Slovenijo pa naj bi znašali nekaj manj kot 160 milijonov evrov. Poleg tega ima spodbuda tudi nefinančne učinke, kot so prepoznavnost Slovenije kot tujim investitorjem prijazno okolje, zmanjšanje brezposelnosti v Sloveniji, povečevanje dodane vrednosti na zaposlenega, zmanjšanje vplivov na okolje, ipd.

S sklepom je vlada zagotovila tudi finančno spodbudo podjetju GKN Driveline Slovenija za nov investicijski projekt “Linija za izdelavo homokinetičnih zglobov in montažo polgredi za nova kupca Mercedes in Volvo” v višini 0,5 milijona evrov. Investicija bo zagotovila 53 novih delovnih mest in bo samo iz računa davkov in prispevkov v naslednjih 4 letih prinesla 1,8 milijona evrov, celotni zunanji učinki na Slovenijo pa bodo znašali več kot 15 milijonov evrov.

Poslanci SMC in mariborski lokalni odbor so že pred časom izrazili zadovoljstvo, da je vlada, na njihovo pobudo in z njihovo pomočjo, izpeljala projekt Magna. Poudarili so, da je od pobude za namensko prostorsko urejanje širšega območja okoli mariborskega letališča, ki bi omogočilo poslovno-logistični razvoj tega območja, preteklo le dve leti. Več o projektu Magna in prizadevanju SMC za njegovo uresničitev si lahko preberete tudi TUKAJ.