Premier Cerar: “Nezakonitih migracij na zahodno-balkanski poti ne bomo več dovolili

Predsednik vlade dr. Miro Cerar se je danes na Dunaju udeležil srečanja voditeljev držav ob balkanski migracijski poti. K avstrijskemu kanclerju Christianu Kernu so ob Cerarju prišli tudi nemška kanclerka Angela Merkel ter predsedniki vlad Grčije, Makedonije, Srbije, Hrvaške, Albanije, Madžarske, Bolgarije in Romunski notranji minister. Pridružila sta se jim tudi evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos ter predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

“Naša skupna ugotovitev je bila, da moramo storiti še več, da preprečimo ponovno odprtje balkanske poti za nezakonite migracije. Države morajo s skupnimi močmi okrepiti nadzor nad zunanjimi mejami, storiti pa je treba tudi vse, kar je mogoče, da se bo sporazum med Turčijo in EU o vračanju nezakonitih migrantov izvrševal. Proces dogovarjanja s Turčijo se mora nadaljevati v obojestranskem interesu. Zavest o tem, da nezakonitih migracij ne bomo več dovolili, je še okrepljena in na podlagi tega se bodo sprejemali ukrepi tako v bilateralnem smislu, v sodelovanju med državami, kot tudi v koordinaciji od Nemčije preko Slovenije do Grčije,” je dejal Cerar.

Da je potrebno zavarovati zunanje meje EU, so se strinjali vsi udeleženci srečanja, tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Predvsem mora več na področju varovanja zunanjih meja delati Grčija, kjer je premier Cerar napovedal, da bo prišlo do novega srečanja: “V prihodnjih dneh bo, verjamem, prišlo do srečanja v Grčiji, kjer se bodo predstavniki EU in tudi Nemčije srečali z grškimi pristojnimi organi”.

“Če bomo preprečili nezakonite migracije na zunanjih mejah EU, bomo preprečili tudi konflikte, ki bi ob ponovnem valu zanesljivo nastali ne le v najbolj občutljivi regiji Zahodnega Balkana, ampak lahko tudi med članicami EU,” je dejal slovenski premier. Zapiranje meja ni sprejemljivo, še posebej ne znotraj schengenskega območja, je vztrajal.

Vir: STA