Premier Cerar: Brez varnosti in nadzora na zunanjih mejah se bo nadaljevalo postavljanje meja znotraj EU

V EU moramo ta hip nasloviti predvsem vprašanja varnosti in migracij. Brez zagotavljanja varnosti in učinkovitega nadzora na zunanjih mejah se bo nadaljevalo postavljanje notranjih meja, kar gre na škodo medsebojnemu sodelovanju in gospodarstvu, je prepričan slovenski premier Miro Cerar, ki se danes v Bratislavi udeležuje neformalnega srečanja 27 voditeljev EU.

Če ne bomo zagotovili dovolj varnosti in učinkovitega nadzora nad migrantskimi tokovi na zunanjih mejah EU, potem se ne bomo mogli osredotočiti na druge razvojne teme, kot so gospodarska rast in povečanje zaposlenosti. Prav tako se bo nadaljevalo postavljanje meja na notranjih mejah unije, kar gre na škodo medsebojnemu sodelovanju in gospodarstvu, je pred začetkom srečanja v izjavi slovenskim novinarjem dejal Cerar.

Po Cerarjevem mnenju bi bilo treba pri teh vprašanjih najti skupne stične točke, kajti Evropa gre lahko naprej samo enotna. Zato je pomembno, da voditelji na današnjem srečanju evropskim državljanom pokažejo, da EU govori skupni jezik in da jim je mar zanje, je še dejal.

Varnost bo zagotovo v ospredju današnje razprave sedemindvajseterice voditeljev, ki naj bi spregovorili tudi o tesnejšem obrambnem sodelovanju, zlasti v luči francosko-nemške pobude o obrambni uniji.

Cerar razprave o tem, da se tudi znotraj EU oblikuje bolj učinkovita obrambna povezava, ne odklanja, še posebej, v kolikor bi bila to dodana vrednost na zunanjih mejah EU, ki jih ogroža izjemen pritisk migracij, pa tudi krizna žarišča v soseščini. Slovenija je sicer že članica Nata, kar pomeni, da je že v zvezi, ki zagotavlja varnost, je še opozoril premier.

Predsedniki držav in vlad 27 članic EU se sestajajo v Bratislavi na pogovorih o prihodnosti EU po odločitvi Velike Britanije za izstop iz povezave. Posvetili se bodo izzivom, s katerimi se sooča EU, in skušali doseči soglasje o prednostnih nalogah, na katere naj bi se EU v prihodnje osredotočila.