Predstavitev prednostnih nalog predsedovanja na področju pravosodja v Evropskem parlamentu

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je po uspešni predstavitvi prednostnih nalog in ciljev na področju pravosodja med slovenskim predsedovanjem Svetu EU na Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) pretekli teden, v četrtek, 9. septembra 2021, prioritete in cilje predstavil še Odboru za pravne zadeve (JURI).

Prednostne naloge na področju pravosodja vključujejo zaščito pravic otrok, vpliv uporabe umetne inteligence na temeljne pravice in svoboščine, dosje e-dokazi, pristop EU k Haaški konvenciji o priznavanju in izvrševanju tujih sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah, obravnavo predloga Uredbe o odstopu terjatev za tretje osebe in digitalizacijo pravosodja.

Rdeča nit slovenskega predsedstva na področju pravosodja je zaščita človekovih pravic v luči izzivov, ki jih predstavljajo nove tehnologije in uporaba interneta. Minister je napovedal virtualno konferenco na temo boja proti sovražnemu govoru in kaznivim dejanjem iz sovraštva ter tudi učinkovite zaščite žrtev, ki jo predsedstvo organizira v sodelovanju z Evropsko komisijo 28. oktobra letos. Naše izhodišče mora biti, da »kar ni dovoljeno v resničnem svetu, ne sme biti dovoljeno niti v virtualnem svetu,« je poudaril Dikaučič.

Še več si lahko preberete na tej povezavi.

Posnetek zasedanja odbora JURI je dostopen na spletni strani Evropskega parlamenta:

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-legal-affairs_20210909-0900-COMMITTEE-JURI_vd