Predsednik vlade v Rimu podpisal Rimsko izjavo, s katero so se evropski voditelji zavezali k Evropi prihodnosti

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je v Rimu udeležil slovesnosti, na kateri so voditelji sedemindvajseterice držav članic in institucij Evropske unije obeležili 60. obletnico podpisa Rimskih pogodb. Voditelji so na slovesnosti podpisali Rimsko izjavo, s katero so prepoznali dosedanje izjemne dosežke Evropske unije ter se zavezali k varni, uspešni, trajnostni, socialni in močnejši Evropi. Enotno so sklenili, da je Evropa skupna prihodnost vseh. Predsednik vlade je poudaril, da Evropska unija ni le prostor skupnih interesov, temveč predvsem skupnost skupnih vrednot, zato moramo enotno, skupaj, delati za Evropsko unijo, ki bo varen, razvojno uspešen, perspektiven in trajnostno naravnan dom vseh državljank in državljanov. Pri tem je jasno zavrnil težnje k populizmu, protekcionizmu in političnim razlikam s ciljem razdruževati namesto povezovati.

Slovesnost v Rimu je bila po besedah predsednika vlade predvsem v prvi vrsti poklon pomenu in dosežkov Evropske unije. »Prevečkrat pozabljamo, da gre za prostor, ki je bil skozi zgodovino deležen nenehnih konfliktov,« je izpostavil in dodal, da je Evropska unija dosežek brez primere v svetovnem merilu, zgodba o uspehu in prevladi vrednot, kot so mir, svoboda, demokracija, človekove pravice in temeljne svoboščine ter vladavina prava. Današnjo slovesnost je videl predvsem kot potrditev enotnosti Unije sedemindvajsetih držav in odločnosti, da na dosedanjih dosežkih skupaj gradimo še boljšo Evropo.

V oceni danes podpisane Rimske izjave je slovenski premier dejal, da je izjava izraz zavedanja, da moramo za ohranitev vrednot in njihov razvoj več storiti za državljane Evrope. »Najti moramo odgovore na izzive današnjega časa, kot so konflikti, terorizem, ilegalne migracije, varnostna vprašanja in predvsem, kako modernizirati Evropo, zagotoviti rast, skrbeti za blagostanje za vse državljane in poskrbeti za prihodnost mladim,« je dejal in ocenil, da so s to izjavo tudi voditelji dali jasno zavezo za delovanje v tej smeri. »V Evropi kljub resnim izzivom ne sme prevladati strah, jasno je treba zavrniti populizme in protekcionizem, ne smemo dovoliti, da bi nas strah zavrl v iskanju priložnosti za mlade in za razvoj!« je dejal v izjavi medijem ob robu dogodka.

Slovenski premier je ocenil, da je soočanje z izzivi in zavedanje, da moramo delati skupaj in nasloviti vprašanja socialne neenakosti, zaposlenosti in razvoja, zdaj del evropske zavesti. To daje upanje, da bodo voditelji sedemindvajseterice skupaj iskali pot za bolj čvrsto in povezano EU, ki bo sodelovala z evropskimi državami, ki niso njene članice, pa tudi širše.

V zvezi z Evropo več hitrosti je premier Cerar poudaril, da je Slovenija med najbolj integriranimi članicami EU in da si prizadevamo za vse tiste skupne vrednote in prakse, ki povezujejo najbolj povezane članice. »Za Slovenijo je EU nekaj dobrega samo, če v njej polno sodelujemo. To je v interesu naših državljank in državljanov,« je poudaril.