Predsednik vlade v nagovoru izpostavil pomen Strategije dolgožive družbe za razvojno usmeritev za prihodnost Slovenije

 

Foto: vlada.si/STA

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je danes ob predstavitvi in razpravi o osnutku Strategije dolgožive družbe dejal, da smo iz krize izšli z več samozavesti, a zdaj moramo narediti nov, odločen korak, s Strategijo dolgožive družbe, ki mora postati del naše miselnosti. S tem je izpostavil njen pomen za razvojno usmeritev Slovenije v prihodnosti. »Slovenija mora biti in ostati človeku in naravi prijazna. To znamo in zmoremo,« je poudaril. Ker je namen vlade, da bi vsi predstavniki naše družbe ta dokument prepoznali kot strateško pomemben, vlada z njim predlaga ukrepe s konkretnimi cilji in roki.

 

 

Dr. Cerar je v nagovoru izpostavil, da je človeštvo priča številnim napredkom, hkrati pa je naša družba priča tudi velikim izzivom zaradi sprememb v starostni strukturi prebivalstva. Ta se v Sloveniji spreminja še bolj izrazito kot v EU. Vlada zato v Strategiji dolgožive družbe predlaga konkretne ukrepe, ki bodo sedanj mladi in srednji generaciji zagotovili dohodkovno in materialno varnost tudi po prehodu med starejše, starejšim kakovostno staranje in čim večjo neodvisnost v starosti, ter oblikovanje okolja in pogojev, ki bodo spodbujali še več medgeneracijskega sodelovanja.

Foto: vlada.si/STA

Dolgoživa družba bo živela v praksi le, če bomo stalno imeli pred očmi vse dele naše družbe in če bomo gojili spoštovanje, zaupanje, poštenost in pravičnost, je dejal dr. Cerar. Zato moramo preseči zastarele načine razmišljanja in dojemanja glede medgeneracijskih odnosov in se zavedati naše skupne soodgovornosti za kakovostno staranje. »Predvsem pa moramo doseči zavedanje, da je vsak človek, ne glede na starost, koristen in pomemben del družbe, ki zasluži naše spoštovanje in pomoč,« je poudaril dr. Cerar.

Video posnetek celotne predstavitve in razprave si lahko ogledate TUKAJ.