Predsednik vlade: Uprava Luke Koper naj nemudoma uredi razmere, na ultimate ne pristajam

Premier Miro Cerar je v odzivu na blokado koprskega pristanišča pozval upravo Luke Koper, naj nemudoma zagotovi normalen delovni proces v pristanišču, saj se slovenskim in tujim podjetjem ustvarja nepopravljiva škoda. Na ultimate delavcev, ki so blokirali Luko Koper, ne  ne pristaja. “Ne bom pristal, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa državo,” je bil jasen.

Cerar je v izjavi za medije blokado označil kot popolnoma nesprejemljivo, saj se z njo Luki in slovenskim ter tujim podjetjem dela nepopravljiva škoda, ki se meri v milijonih evrov, ter škoduje ugledu Slovenije. Prav tako blokada, zaradi katere je ustavljen tovorni železniški promet v državi, po njegovem prepričanju bistveno poslabšuje možnosti za gradnjo drugega tira Koper-Divača.

“Ugled Slovenije je na preizkušnji, zato je nujno, da se ta blokada odpravi. To, kar se zdaj dogaja v Luki Koper, ni v okviru pravne države in gospodarjenja z državnimi podjetji,” je opozoril.

Uprava Luke Koper mora mora nemudoma zagotoviti normalen proces v pristanišču, sicer bo odgovorna za nastalo škodo. Še enkrat je spomnil na vse korake, ki jih država izvaja za izvedbo projekta drugi tir, zdaj pa mora vodstvo Luke opraviti tisto, za kar je odgovorno.

“Ne sme pa neposredno vlada vstopati v podjetje in prevzemati dirigentske palice, tega se moramo odvaditi. Prej je vsaka vlada, vsaka politična stranka posegala v podjetja in banke ter kadrovala” je poudaril in dodal, da je njegova vlada prva vzpostavila merila za upravljanje z državnim premoženjem. Zato po njegovem nekateri težko prenesejo, da se ta zgodba končuje in da vlada resno dela na drugem tiru.

Premier je ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška poklical, naj se nemudoma vrne iz tujine in se še danes sestane z vodstvom Luke Koper in Slovenskih železnic ter ugotovi, kaj se dogaja.

Predsednik vlade je že v preteklih dneh javno pozval k ravnanju v smeri umiritve razmer v Luki Koper in Kopru pred petkovo skupščino, na kateri naj bi na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) zamenjali tri nadzornike. SDH je prepoznal nastale razmere, temu prisluhnil in na skupščini zato tudi umaknil predlog za menjavo.

V odzivu na odločitev prvega moža SDH Marka Jazbeca, ki je odstopil tik pred začetkom skupščine, je premier dejal, da tega lahko razume, a ga vseeno obžaluje. Če je bila odločitev za menjavo strokovna in je imela podporo nadzornega sveta, je razumel, da je bil umik zahteve namenjen le umiritvi razmer.