Predsednik dr. Miro Cerar se je udeležil Šarhovega pohoda in nagovoril zbrane na Festivalu miru

Predsednik dr. Miro Cerar se je v soboto, 28. aprila, udeležil Festivala miru s Šarhovim pohodom na Treh Kraljih nad Slovensko Bistrico. Ob tem je položil tudi venec pri spomeniku padlim borcem Pohorskega bataljona pri Treh žebljih v bližini Osankarice. Srečal se je tudi s člani LO SMC Slovenska Bistirca in s kandidati stranke na prihajajočih državnozborskih volitvah.

Kot je povedal premier dr. Cerar, že samo dejstvo, da se je iz ene najbolj tragičnih in herojskih bitk druge svetovne vojne v naših krajih razvil Festival miru, priča, da se zrelo in odgovorno spoprijemamo tudi s tako dramatičnimi izzivi družbe, kot so vojne in njene neizprosne posledice.

“V iskrenem dialogu veteranov, ki ste vojne izkušnje doživeli, in mladih, ki vam takšne izkušnje za vsako ceno želimo prihraniti, se obujajo spomini in rojevajo opomini,” je dejal Cerar.

 

Letos mineva 100 let od konca prve svetovne vojne, prav tako mineva 100 let, ko je general Maister postrojenim slovenskim vojakom in častnikom razložil, da je prevzel vrhovno poveljstvo v Mariboru, mineva tudi 50 let od ustanovitve Teritorialne obrambe RS, ki je bila ključni člen slovenske osamosvojitvene zmage.

Po mnenju predsednika vlade je zelo pomembna pobuda Festivala miru, da se že med najmlajše generacije zaseje upanje, da je mogoče težave reševati na drugačen način, ne z oboroženimi spopadi.

Premier je poudaril, da verjame v kulturo miru in vladavino prava, ki je tisto vezivo, ki omogoča enakost pred zakonom in prepoveduje medčloveško diskriminacijo.

Moč Slovenije pa vidi med drugim v izjemnih naravnih potencialih, v visokotehnološki industriji in inovativnih zagonskih podjetjih, v visoko izobraženi mladini, ki se ne boji nobenega izziva.