Predsednik vlade na uradnem obisku Češke republike

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se na povabilo češkega predsednika vlade Bohuslava Sobotke včeraj in danes mudi na uradnem obisku Češke republike. Prvi uradni obisk slovenskega premierja na Češkem po letu 1999 je namenjen predvsem krepitvi dvostranskega sodelovanja obeh držav. Slovenija in Češka sta srednjevropski državi, ki konstruktivno pristopata k reševanju vprašanj v regiji, Evropski uniji in njeni soseščini, pri tem imata podobne razvojne interese in sorodne poglede na odprta vprašanja. Posebno pozornost sta oba sogovornika namenila gospodarskemu in kulturnemu sodelovanju med državama.

Predsednika vlade dr. Cerar in Sobotka sta ocenila, da so odnosi med državama odlični, med njima poteka intenziven politični dialog, prav tako dobro sodelujeta v mednarodnih forumih, kjer imata pogosto podobna stališča, posebej v okviru Evropske unije. Prav tako je dobro sodelovanje z Višegrajsko skupino, kjer Češka aktivno spodbuja širše sodelovanje držav V4 s Slovenijo. Slovenija se aktivno udeležuje srečanj v razširjenem formatu, sodelovanje je najbolj intenzivno na področjih kohezijske in kmetijske politike EU, zaščiti zunanje meje EU, izgradnje strateške infrastrukture v regiji in na področju Zahodnega Balkana.

Sogovornika sta posebno pozornost namenila poglabljanju gospodarskega sodelovanja, ki je v zadnjem času sicer vedno bolj intenzivno. V letu 2015 je blagovna menjava med državama dosegla 1,186 milijarde evrov, na Češko je izvažalo 1.758, uvažalo pa 3.436 slovenskih podjetij. V letu 2015 so češka podjetja investirala 223,10 milijonov evrov v Slovenijo, kar predstavlja 64 % povečanje z letom prej. Obe državi beležita spodbudne makroekonomske kazalce, ki odpirajo nove priložnosti za gospodarstvi obeh držav, slovenski premier vidi priložnosti predvsem na področjih okoljskih tehnologij, visokih tehnologij, avtomobilske industrije, projektiranja, obnovljivih virov energij, turizma in živilskega sektorja. Posebej sta premierja izpostavila tudi področje logistike, kjer ima za Češko poseben pomen Luka Koper, v zvezi z njo je ključna izgradnja 2. tira Divača-Koper. Predsednik slovenske vlade je vnovič potrdil izvedbo tega projekta tudi svojemu sogovorniku. Strinjala sta se, da je projekt eden pomembnejših v tem prostoru ter se dogovorila, da bosta državi preučili možnosti češkega sodelovanja pri projektu.

Slovenski in češki premier sta v pogovoru izmenjala poglede o prihodnosti Evropske unije. Premier dr. Cerar se je zavzel za trdno, povezano in enotno EU, pri tem mora sedemindvajseterica ostati osredotočena na ključne izzive, kot so migracije, gospodarska rast, delovna mesta, mladi in varnost. Posebej sta naslovila tudi vprašanje migracij, kjer Slovenija podpira skupen odziv in politike EU. Slovenski predsednik vlade je izpostavil, da je potrebno zagotoviti učinkovit nadzor nad zunanjimi mejami EU in vrnitev k schengenski ureditvi, vprašanja migracij pa se ne more naslavljati z uvajanjem oz. podaljševanjem nadzora na notranjih mejah. Po mnenju sogovornikov je ključno nadaljnje sodelovanje z državami Zahodnega Balkana, za katere je potrebno ohraniti evropsko perspektivo. Predsednik vlade se je v pogovoru zahvalil za pomoč češke vojske in policije v času povečanega prehoda migrantov v Slovenijo pred dobrim letom.

Tokratni uradni obisk daje posebno pozornost tudi kulturi, ki zelo povezuje oba naroda. Slovenija in Češka na področju kulture že zdaj poglobljeno sodelujeta, posebno na področjih uprizoritvene, vizualne in glasbene umetnosti, literature in filmske umetnosti, sodelovanje je vzpostavljeno tudi med slovenskimi in češkimi muzeji, knjižnicami in arhivi obeh držav. Poseben pomen sta predsednika obeh vlad, skupaj z ministroma za kulturo obeh držav, dala Jožetu Plečniku. Letos namreč mineva 145 let od njegovega rojstva in 60 let od njegove smrti, zaradi česar bo tudi Ljubljana letos obeležila Plečnikovo leto. Obe državi od leta 2011 pripravljata projekt nominacije del arhitekta Jožeta Plečnika za vpis na UNESCO seznam svetovne kulturne in naravne dediščine, v letošnjem letu je pričakovati aktivno nadaljevanje priprave obsežne dokumentacije mešane delovne skupine. Predsednik vlade bo v okviru obiska položil tudi cvetje k doprsnemu kipu Jožeta Plečnika pri Praškem gradu in obiskal Informativni center Praga 3, kjer so pri informacijski točki na voljo tudi gradiva o arhitektu. Obiskal bo tudi Cerkev srca Jezusovega na Vinohradih, ki jo je zasnoval Jože Plečnik.

Predsednika vlade na uradnem obisku spremlja gospodarska delegacija start-up podjetij in institucij, s katerimi je obiskal Digital Lab Škoda Auto, popolnoma nov Škodin razvojni center. S češkim predsednikom vlade sta v Škodinem centru otvorila češko-slovenski digitalni poslovni forum, ki se ga udeležujejo podjetniki in gospodarstveniki obeh držav. Člani slovenske poslovne delegacije že razvijajo visoko tehnološke poslovne rešitve, namen obiska je povezovanje in iskanje priložnosti za nadaljnje skupno sodelovanje. Slovenija ima sicer bogato tradicijo dobro razvite in močne avtomobilske industrije, slovenska podjetja so dobavitelji vsem večjim proizvajalcem avtomobilov.

Ob uradnem obisku bo na češkem ministrstvu za industrijo in trgovino potekala okrogla miza o trendih v slovenski avtomobilski industriji, ki se je bo udeležil državni sekretar na slovenskem gospodarskem ministrstvu mag. Aleš Cantarutti. Okrogla miza bo namenjena tudi predstavitvi Slovenskega avtomobilskega grozda ter Zveze avtomobilske industrije Češke republike in Moravsko-slezijskega avtomobilskega »clustra«.

Na današnjem urniku ima sicer slovenski premier predvideno tudi srečanje s predsednikom Češke republike Milošem Zemanom, delovno kosilo s podpredsednikom vlade in finančnim ministrom Andrejem Babišem, srečanje s predsednikom Senata Parlamenta Češke republike Milanom Štěchom, uradni obisk pa se bo zaključil s svečano večerjo, ki jo bo priredil češki predsednik vlade Bohuslav Sobotka.

Foto: Nebojša Tejić/STA