Predsednik vlade: Informativni pogovor s predstavniki Luke Koper je bil konstruktiven

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je današnje informativno srečanje s predstavniki zaposlenih v Luki Koper ocenil za konstruktivno. Poudaril je, da je prav ta vlada Luko Koper opredelila kot strateško, ki mora ostati v državni lasti, ter da bo država za razvoj Luke naredila vse, kar more. Vlada ima interes, da Luki pomaga tudi tako, da čim prej zgradijo drugi tir. Predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar je srečanje pri premierju ocenil za korak naprej.

Predsednik je prisluhnil zaposlenim v Luki Koper, da bi izvedel, kakšno je njihovo mnenje o položaju v Luki ter kako gledajo na celotno dogajanje. Zanimalo ga je tudi, ali so točne informacije, da prihaja do velikih razlik pri pogojih dela in pravicah raznih skupin delavcev v Luki. Po njihovih zagotovilih večjih težav pri tem ne vidijo.

Predsednik vlade  je pojasnil, da so danes neposredno po seji vlade o tej zadevi opravili tudi neformalni pogovor z ministri, ki so opozorili na vprašanja v javnosti o morebitnih spornih praksah v Luki Koper, ki zadevajo pravice delavcev in poslovne odločitve vodstva. Obvestili so ga, da nekaj inšpekcijskega dela že poteka, sam pa je zahteval, da se ta proces intenzivira in se zadeve čim prej razčistijo. “Nedopustno je, da to ostaja v zraku,” je dejal. Čim prej je potrebno ugotoviti, ali prihaja do kršenja pravic delavcev ter spornih nezakonitih praks.