Premier Cerar in srbski zunanji minister o dvostranskem sodelovanju in Zahodnem Balkanu

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je sprejel podpredsednika vlade in ministra za zunanje zadeve Republike Srbije Ivico Dačića, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama zelo dobri in razvejani.

Slovenski premier in srbski zunanji minister sta največ pozornosti namenila gospodarskim odnosom, evropskim temam in Zahodnemu Balkanu. Srbija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije, blagovna menjava med državama narašča, v Srbiji deluje preko 1.500 slovenskih podjetij, krepijo pa se tudi srbske investicije v Sloveniji. Predsednik vlade je pozdravil dobro gospodarsko sodelovanje med državama in izrazil zadovoljstvo s hitrejšim napredkom Srbije pri odpiranju poglavij v postopku pristopanja k Evropski uniji, kjer bo Slovenija Srbiji še naprej nudila pomoč.

Sogovornika sta posebno pozornost namenila Zahodnemu Balkanu. Strinjala sta se, da sta stabilnost in varnost v regiji izredno pomembni, tudi v luči migracij in varnostnih vprašanj v Evropi. Predsednik vlade dr. Cerar je izpostavil pomen partnerskega odnosa med državami članicami EU in državami Zahodnega Balkana pri naslavljanju migracij.