Predsednik vlade dr. Miro Cerar slavnostni govornik na prireditvi Vranov let

Na vojaškem letališču na Otoku pri Metliki je potekala slovesna otvoritev razstave v spomin na reševanje tujih vojaških pilotov in ranjencev v borbi proti okupatorju. Gre za odprto razstavo v spomin na dogodke ob koncu leta 1944 in 1945, ko je s tega letališča v svobodo poletelo preko 800 ranjencev.

Slavnostni govornik na odprtju razstave je bil predsednik vlade in stranke SMC dr. Miro Cerar. V govoru je poudaril, da je v času, ko se v mednarodni skupnosti soočamo z množico varnostnih groženj, zavezanost k vrednotam kot so demokracija, človekove pravice, vladavina prava, mir in solidarnost še kako pomembna. Slovenija se je v okviru zavezništev vselej izkazala kot zanesljiva in verodostojna država, ki aktivno prispeva pri urejanju zadev, vezanih na mednarodni mir in varnost.

Pozdravne nagovore so imeli tudi njena ekscelenca Sophie Honey, veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, njegova ekscelenca Brent Hartley, veleposlanik ZDA in Darko Zevnik, župan Občine Metlika. Podrobnosti o razstavi pa  je predstavil Eduard Vedernjak, predsednik Društva Vranov let. Slovesnosti se je udeležil tudi državni sekretar pristojen za nacionalno varnost dr. Erik Kopač. Predsednik vlade in državni sekretar sta se ob robu dogodka srečala tudi s člani lokalnega odbora SMC Bela krajina.