Predsednik vlade dr. Miro Cerar otvoril RTP postajo in katetrski laboratorij v Novem mestu

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je v petek mudil v Novem mestu. Premier se je udeležil otvoritve razdelilne transformacijske postaje Ločna Novo mesto in slavnostne otvoritve katetrskega laboratorija v Splošni bolnišnici Novo mesto. 

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je ob prihodu v Novo mesto v izjavi za medije poudaril, da je vesel, da se ponovno mudi v »gospodarski prestolnici Slovenije«. V regiji namreč deluje več kot 2000 gospodarskih družb, ki so v letu 2016 ustvarile skoraj 5 milijard evrov prihodkov, od tega več kot polovico na tujih trgih. Premier je spomnil, da je Vlada Republike Slovenije novembra ob vladnem regijskem obisku JV regije obljubila, da bo še naprej ustvarjala pogoje za nadaljnji uspešni razvoj gospodarstva v regiji. »Današnja nova investicija v Ločni, nova razdelilna transformatorska postaja, bo tako prebivalstvu kot gospodarstvu v regiji zagotavljala nemoteno, učinkovito, varno in predvsem zanesljivo oskrbo z elektriko«, je izpostavil premier in dodal, da brez kakovostne, zanesljive in okolju prijazne električne energije ne moremo izkoristiti celotnega potenciala naše gospodarske rasti, ki je za letošnje leto napovedana za 4,4% BDP. »Zanesljivost oskrbe z električno energijo je predpogoj za nadaljnji razvoj gospodarstva v regiji, zato današnja investicija pomeni zeleno luč nadaljnjemu gospodarskemu razvoju Novega mesta in regije«, izpostavlja premier. Premier je opozoril, da  »učinkovitosti  ne moremo pričakovati samo na strani proizvodnje, temveč tudi na strani porabe energije. Ne le z energetsko sanacijo stavb, temveč tudi s sodobnejšimi pristopi, z uporabo pametnih omrežij, bomo to učinkovitost bistveno povečali«. Gre za nove informacijsko tehnološke platforme, ki v nekaterih državah že učinkovito delujejo. Slovenija namerava zelo aktivno sodelovati tudi pri upravljanju čezmejnih zmogljivosti, zato moramo tudi na tem področju v korak s časom. V Sloveniji je domače znanje na tem področju na zelo visoki ravni, zato bodo distribucijski operaterji sposobni uporabiti sinergijo obstoječe infrastrukture, vključno z današnjo investicijo v Ločni.

Premier dr. Cerar je v izjavi za medije izpostavil še, da se vlada zaveda, da dolenjsko in belokranjsko gospodarstvo nujno potrebuje tudi 3. razvojno os. Vlada Republike Slovenije je ravno danes dopoldne v Črnomlju podpisala protokol o poteku načrtovanja in izgradnje južnega dela 3. razvojne osi in v Novem mestu protokol za izgradnjo zahodne novomeške obvoznice.

Premier dr. Cerar se je v nadaljevanju udeležil slavnostne otvoritve katetrskega laboratorija v Splošni bolnišnici Novo mesto. Po odprtju novega urgentnega centra v letu 2015, je tako Novo mesto bogatejše še za eno pomembno novo investicijo, nov katetrski laboratorij. Današnja investicija je izrednega pomena za to regijo, saj je prav v jugovzhodni regiji Slovenije umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja med najvišjimi. Nov laboratorij bo omogočil, da se specialistični pregledi opravljajo v Novem mestu, zdravnikom ne bo več potrebno premeščati pacientov v ostale bolnišnice po Slovenije. Predsednik vlade je v izjavi za medije poudaril, da je »Vlada namenila 1 mio EUR za to investicijo, saj si prizadeva za krajše čakalne vrste, za bolj dostopno javno zdravstvo in za moderno opremo v naših zdravstvenih ustanovah«.  »Tako urgentni center kot nov laboratorij za celotno jugovzhodno Slovenijo pomenita velik korak naprej v modernizaciji in dostopnosti javnega zdravstva«, je dodal premier.

Premier je opozoril, da je »modernizacija zdravstva prioriteta vlade, saj moramo nadgraditi sistem zdravstva v dobrobit ljudi«.  Vlada spreminja zakonodajo, zagotavlja sredstva za sanacijo bolnišnic, dokončala je 10 urgentnih centrov, namenja se sredstva za skrajševanje čakalnih dob, urejajo se javna naročila. »A ponovno se je izkazalo, da je v zdravstvu za 3,2 milijard različnih interesov, pripravlja se nov referendum, ponovno so na delu silnice, ki želijo ustaviti napredek pri spremembah v zdravstvu«, je opozoril dr. Cerar. V izjavi za medije je spomnil, da v 25ih letih niso bili storjeni niti najmanjši koraki z iskrenim ciljem za spremembe v zdravstvu. »Obljubljam vam, da bomo vztrajali na poti sprememb, tako kot smo pri drugem tiru, saj vemo, da so spremembe nujne in da se trudimo za dobrobit državljank in državljanov«, je zaključil premier.