Predsednik vlade dr. Miro Cerar ob izvolitvi novega mandatarja: Hvala za vaše zaupanje. In srečno, naša Slovenija!

Spoštovane državljanke in državljani,

 

na dan, ko se z imenovanjem mandatarja prevešamo v sklepni del procesa oblikovanje prihodnje slovenske vlade, se mi zdijo primerne misli, ki vam jih namenjam.

Najprej: hvaležen sem, da ste mi leta 2014 izkazali izjemno veliko zaupanje in mi dali priložnost, da sem po desetletjih dela za državo kot pravni strokovnjak, zanjo delal tudi na položaju predsednika vlade.

To delo bom opravljal do izvolitve nove vlade, z enako zagnanostjo in isto mislijo, kot doslej: da bi nam bilo vsem bolje.

Pravijo, da za vodenje države ni šole; največ se naučiš, ko si dnevno potisnjen v odločitve, s katerimi vplivaš na življenje sodobnikov in prihodnjih generacij. Zavedati se te odgovornosti in ravnati v skladu z njo pomeni prispevati k ugledu dela, ki mu sodobna družba vse prerada odreka sleherno poslanstvo – a si, žal, prav s tem spodnaša temelj prihodnjega boljšega upravljanja in vodenja države.

Ko sem leta 2014 prevzel vodenje vlade, je bila Slovenija še v krizi. In v življenju je na splošno tako, da kadar si v krizi, postaneš plen za vse tiste, ki bi si te radi podredili ali prilastili, kadar pa si uspešen in dobro gospodariš, ti drugi priznavajo vlogo partnerja.

Naša država je v zadnji štirih letih (spet) postala dober gospodar, ki zna ekonomično in razvojno naravnano upravljati svoje finance ter spodbujati gospodarsko rast, hkrati pa skrbeti za postopno, a vztrajno izboljševanje življenjskega standarda. Slovenija je tako zdaj, po štirih letih, spet spoštovana partnerica v mednarodnih odnosih, objektivni kazalci pa kažejo, da sta se v tem času, kljub številnim družbenim izzivom ter kritičnim ocenam, v našo deželo spet povrnila optimizem in razvojni zanos, ki smo ju pred tem tako pogrešali.

Od vseh rezultatov sem osebno najbolj vesel tistih, ki so dokazano vsem nam prinesli boljše življenje kot pred štirimi leti:

  • imamo tretjo najvišjo gospodarsko rast v Evropski uniji,
  • imamo najnižjo brezposelnost po letu 2009,
  • investitorji odpirajo številna nova, dostojna delovna mesta,
  • prvič po letu 2008 ima Slovenija uravnotežen proračun,
  • državna blagajna ima prvič po dolgem času presežek.

Ob tem pa sem vesel tudi dejstva, da čas štirih let te vlade ni bil čas politične nestabilnosti in afer ter neproduktivnih ideoloških spopadov. Bil je, kot rečeno, čas razvoja in dviga življenjskega standarda večine državljanov.

Zasluge za to gredo vsem ministrom in sodelavcem v vladi, vsem, ki so bili vpeti v vladne projekte in so svoje znanje, energijo in ustvarjalnost zastavili za dobro Slovenije in njenih ljudi. To je bilo naše temeljno poslanstvo in želim si, da bi nam v tem sledile tudi vse prihodnje vlade.

 

Pred nami je čas nove vlade. Gospodu Marjanu Šarcu želim vse dobro pri njenem oblikovanju in uspešno delo v dobro državljank in državljanov.

 

Hvala za vaše zaupanje. In srečno, naša Slovenija!

 

Dr. Miro Cerar,

predsednik vlade