Predsednik vlade dr. Miro Cerar na zadnji seji vlade: “Slovenija je danes država priložnosti!”

Danes se je na zadnji seji sestala 12. vlada Republike Slovenije. V štirih letih so zasedali na 185 rednih in 269 dopisnih sejah. Predsednik vlade in stranke SMC dr. Miro Cerar je ob tem povedal: “Slovenija je danes država priložnosti! Ima eno najvišjih gospodarskih rasti v Evropski uniji ter urejene javne finance in najnižjo brezposelnost v zadnjem desetletju.” V nadaljevanju objavljamo predsednikov govor ob začetku seje:

 

Spoštovane ministrice in ministri, draga ekipa!

Po 185 rednih in 269 dopisnih sejah ter nešteto drugih srečanjih danes zadnjič sedimo v tej sestavi, v sestavi 12. slovenske vlade. Dovolite mi, da se vam ob tej priložnosti zahvalim.

Biti minister je posebna čast in odgovornost, je poslanstvo delati v dobro naroda, vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije. Prepričan sem, da se je vsakdo izmed nas dobro zavedal tega poslanstva. Ta vlada je delala v dobro ljudi. Zavedali smo se odgovornosti do slehernika med nami, do nas vseh in do prihodnjih slovenskih rodov.

Če primerjamo Slovenijo z letom 2014, ko smo prevzeli vlado, lahko rečemo, da danes živimo v Sloveniji, ki:

– ima eno najvišjih gospodarskih rasti v Evropski uniji;

– ima urejene javne finance in najnižjo brezposelnost v zadnjem desetletju;

– je bolj konkurenčna;

– je bolj socialno pravična;

– je bolj optimistična in

– je bolj ugledna v očeh tujih partnerjev.

Slovenija je danes država priložnosti! Slovenija je danes država, ki se zaveda svojega mesta v Evropi in svetu. Ki se zaveda, da sta odprtost in povezanost temelja za uspešno prihodnost.

Četudi nekatere sile v družbi želijo Slovenijo vleči v stare čase, smo se temu zoperstavili. Nismo pristajali na ideološki boj in na stare vzorce, zavedali smo se, da je politična stabilnost temeljni predpogoj za uspešen razvoj.

Posebej zadovoljen sem, da je bila ta vlada razvojna vlada. Skrbeli smo za prav vsa področja in veliko večino danih obljub izpolnili. Marsikje so ti rezultati dobro vidni in občuteni, objektivni kazalci in opažanja iz tujine to potrjujejo. Prepričan sem, da se bo to v prihodnosti še bolj izkazalo.

Naslednji vladi želim, da Slovenijo naprej krmari v smeri razvoja in blaginje. Za vse.

Hvala vam za vašo požrtvovalnost in za prevzem te odgovornosti. Hvala tudi vsem, ki so z vlado sodelovali v pozitivnem in sodelovalnem duhu, pa tudi vsem tistim, ki ste ji namenjali konstruktivne, dobronamerne kritike.

Drage ministrice, spoštovani ministri, želim vam vse dobro na vaši bodoči poti. Prepričan sem, da bomo, nekateri v prihodnji vladi, drugi drugod, še naprej imeli v mislih, kaj je dobro za Slovenijo in njene ljudi. In vsak na svoj način k temu tudi naprej prispevali.

Foto: Nebojša Tejić / STA