Predsednik vlade dr. Miro Cerar na uradnem obisku v Makedoniji

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je na povabilo makedonskega predsednika vlade Zorana Zaeva mudil na povratnem uradnem obisku v Republiki Makedoniji. Namen obiska je bila potrditev tradicionalno dobrih odnosov med državama, krepitev gospodarskega sodelovanja in izmenjava mnenj glede evroatlantske perspektive Republike Makedonije in Zahodnega Balkana. Predsednika vlade sta na obisku spremljala tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter močna gospodarska delegacija.

https://twitter.com/MiroCerar/status/981179448522432512

Premier dr. Cerar se je najprej srečal z gostiteljem, predsednikom Vlade Republike Makedonije Zoranom Zaevom. Dr. Cerar je na novinarski konferenci poudaril, da sta Slovenija in Makedonija prijateljski državi in pomembni partnerici. Izpostavil je zavezanost Slovenije pri podpori Makedoniji v procesu približevanja evroatlantskim integracijam. Premier dr. Miro Cerar: »Verjamem, da bo Makedonija lahko čim prej pričela s pristopnimi pogajanji z EU ter se pridružila zvezi NATO. Slovenija bo Makedoniji na tej poti še naprej pomagala tako v političnem kot tehničnem smislu. Stabilna, moderna in uspešna Makedonija je v interesu celotne regije in EU«.

Slovenija se trudi prispevati k razvoju Makedonije tudi preko razvojnega sodelovanja; Makedonija je do danes prejela 14 milijonov evrov slovenske razvojne pomoči. Ob tem je premier dr. Cerar opozoril, da »stabilnosti Zahodnega Balkana ne bo, dokler ne bodo rešena odprta vprašanja v regiji in dokler vse države regije ne bodo vključene v  evroatlantske povezave.« Premier Zaev se je Sloveniji zahvalil za kontinuirano pomoč ter politično podporo, ki jo Slovenija nudi Makedoniji na poti v EU in Nato.
Premiera sta se v pogovorih dotaknila tudi aktualnih izzivov, s katerimi se trenutno sooča Zahodni Balkan. Pogovori so potekali tudi o migracijah, pri čemer je premier dr. Cerar izpostavil, da je Makedonija dokazala, da je »izredno pomembna in zanesljiva partnerica Evrope pri skupnem naslavljanju migracijskih vprašanj.«
Skupna blagovna menjava med državama je leta 2017 znašala 289,3 mio EUR, kar predstavlja 10,4% povečanje glede na leto 2016. V letu 2017 beležimo 20,8% rast makedonskega uvoza v primerjavi z letom 2016, njegova vrednost pa je znašala 104,1 mio EUR, medtem ko je slovenski izvoz dosegel vrednost 185,2 mio EUR (5,4 % rast glede na leto 2016). Makedonija je zelo zanimiv trg za slovenske investitorje in je na četrtem mestu med državami, kamor Slovenija največ investira. Konec leta 2016 v Makedoniji beležimo 415,5 mio EUR slovenskih investicij, kar predstavlja 5% povečanje glede na kumulativno vrednost s konca leta 2015.
Drugi dan obiska vlade se je dr. Cerar z gostiteljem, makedonskim predsednikom vlade Zaevom, dopoldne mudil na slovensko-makedonskem poslovnem forumu, ki poteka ob robu uradnega obiska. Poslovnega foruma so se udeležili tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc.
Premier se je v nadaljevanju uradnega obiska srečal še s predsednikom Republike Makedonije dr. Gjorgeom Ivanovom ter s predsednikom Parlamenta Republike Makedonije Talatom Xhaferijem.

Foto: Tamino Petelinšek / STA