Predsednik vlade dr. Cerar z ministrsko ekipo na dvodnevnem obisku v Pomurju, 1. dan

Predsednik vlade dr. Miro Cerar in ministri ter ministrice so bili 15. in 16. septembra na dvodnevnem vladnem obisku Pomurja. V prvem dnevu obiska je predsednik vlade skupaj z ministrom za infrastrukturo dr. Petrom Gašperšičem v Murski Soboti predal cestni podvoz pod železniško progo prometu, z ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenko Smerkolj pa je obiskal Center za ravnanje z odpadki (CEROP) Puconci.

Dr. Cerar se je z ministrico za izobraževanje dr. Majo Makovec Brenčič srečal tudi s predstavniki Sveta romske skupnosti.

Ob koncu prvega dne obiska je premier skupaj s člani vlade zaigral na košarkarski tekmi s predstavniki Pomurske regije v Športno-izobraževalnem centru (ŠIC) v Ljutomeru. Zmagala je vladna ekipa s 44:34.  Sočasno je potekala tudi predstavitev dejavnosti pomurskih NVO.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je obiskal podjetji Reflex in Vipol, državna sekretarka ministrstva Margareta Guček Zakošek pa je obiskala Kleparstvo krovstvo Šinko in podjetje Bioterme ter podjetje Tondach. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je obiskala Zdravstveni dom Lendava, kasneje pa si je ogledala predstavitvene dejavnosti pomurskih nevladnih organizacij.

Zvečer pa se je premier dr. Cerar skupaj ministricami in ministri SMC, generalnim sekretarjem stranke dr. Erikom Kopačem, namestnikom Horstom Hafnerjem in pomurskimi poslanci, Francem Lajem, mag. Aleksandrom Kavčičem in Dušanom Radičem, srečal z vodstvi in člani pomurskih lokalnih odborov, predsednico LO Gornja Radgona Vero Granfol, predsednikom LO Lendava Jožefom Gerenčerjem, podpredsednico Saro Karba in podpredsednikom LO Ljutomer Rokom Erhatičem ter predsednico LO Murska Sobota Ksenijo Flegar.

Uvodoma je zbrane pozdravil namestnih generalnega sekretarja Horst Hafner, ki je dejal, da se ta vlada trudi izpolniti to, kar obljuvi. Predsednik dr. Cerar je nadaljeval da je imel veliko dobrih srečanj v Pomurju in videl primere dobrih praks, ki so pokazale, da Slovenci “znamo in zmoremo graditi”. Poudaril je, da je treba Slovenijo čimprej povezati in preseči apatijo, ki ne predstavlja rešitve. “Počasi se pomikamo navzgor, iz krize bomo prišli prenovljeni, močnejši, vendar moramo zdržati to pot,” je dejal in izpostavil, da znamo kot stranka sodelovati med seboj: “Spodbujajte nas, naše poslance, ministre, da vam bomo lažje pomagali. Hvala, da ste tukaj z nami, verjemite, da delamo trdo, tako kakor tudi vi.”

Krepitev stranke in večje sodelovanje je poudaril tudi generalni sekretar dr. Erik Kopač: “Učimo se na napakah, ampak postajamo enakovreden partner. Zaupanje ljudi se krepi, upamo da bo takšno kot na začetku.” Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dejal, da je vesel, ker je šel v to politiko, in da po enem letu prispeva k tej zgodbi: “Veliko izjemne energije vlagamo v to delo. Naše vodilo so zakonitost, strokovnost in etičnost.”

Dr. Milojka Kolar Celarc je izpostavila projekte ministrstva za zdravstvo, kot je gradnja urgentnega centra, boljša oskrba z nujno medicinsko pomočjo, otvoritev onkologije v Mariboru in novosti na področju e-naročanja in e-receptov. Ministrica za šolstvo dr. Maja Makovec Brenčič je poudarila pomen ohranitve vloge učitelja in kakovosti izobraževalnega sistema. “Potrebno je, da odpiramo meje in se v projektih izobraževanja povezujemo, ” je dejala ministrica in dodala, da je treba razvijati različne kompetence, med njimi tudi šport.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je omenil gospodarsko rast, ki pa še ni razlog za veselje: “Potrebno je vztrajati, da bodo gospodarski pogoji boljši. Želimo vzpostaviti lesno industrijo, turizem, ki je za Pomurje nasploh pomemben.” Dr. Peter Gašperšič je dodal, da je tako za gospodarstvo, turizem, zdravstvo, šolstva, ključnega pomen dobra infrastrukturna urejenost, če želimo nek napredek na vseh ravneh. “Med nimi je tudi modernizacija železniške proge, del katere je bil projekt podvoza v Murski Soboti,” je dejal minister za infrastrukturo. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve in predsednik LO Maribor Andrej Špenga pa je tudi ob tej priložnosti spomnil na pomen pomoči v begunski krizi in pozval k humanitarnosti.