Predsednik vlade dr. Cerar v Kopru obiskal ameriško križarko

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je obiskal ameriško raketno križarko USS Monterey, ki je v počastitev 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije priplula v koprsko pristanišče. Premier si je ogledal ladjo v družbi kapitana ladje Christopherja P. DeGregorya in ameriškega veleposlanika Brenta R. Hartleya ter nagovoril zbrane.

Govor predsednika vlade ob obisku ameriške križarke USS Monterey (velja govorjena beseda):

Spoštovani kapitan DeGregory,
Spoštovani veleposlanik Hartley,
Spoštovani gostje, dame in gospodje,

dobrodošli v pristanišču Koper!

In dobrodošli v Republiki Sloveniji, ki prav danes praznuje 25. obletnico svoje samostojnosti in neodvisnosti.

Hvaležen sem vam, spoštovani kapitan, in vaši posadki, da ste ob tem našem pomembnem jubileju s tako impresivno ladjo pripluli v naše glavno pristanišče Koper. S tem ste počastili naš praznik, hkrati pa ste poudarili zavezništvo med našima državama. Slovenija je v četrt stoletja od osamosvojitve prehodila dolgo pot. Ta pot ni bila lahka. Že na njenem samem začetku smo bili soočeni z vojaško agresijo takratne zvezne jugoslovanske armade. Svojo novo državo smo morali že ob njenem nastanku ubraniti tudi z orožjem. Pri tem smo bili uspešni.

To je bila za nas zgodnja učna ura o pomenu varnosti in obrambe. Pa tudi o pomenu zavezništev. Slovenija si je zato že ob osamosvojitvi zadala cilj polne vključitve v evropske in evroatlantske integracije. In tudi tu smo bili uspešni.

Danes je Slovenija članica Evropske unije in zveze NATO, ki predstavljata temeljni mednarodni okvir za našo blaginjo in varnost.
Slovenija si prizadeva biti odgovorna in verodostojna članica zavezništva. Zavedamo se, da moramo k naši skupni varnosti tudi sami dejavno prispevati. In to počnemo: seznam mednarodnih vojaških misij, v katerih so doslej sodelovale – in še sodelujejo – naše pomorske in kopenske enote, je dolg.

Po drugi strani nas je v nekaj zadnjih letih zelo prizadela svetovna finančna in gospodarska kriza. Razumljivo je, da je negativno vplivala tudi na stanje na področju obrambe. Vendar je moja vlada uspela ustaviti trend padanja obrambnih izdatkov in ga tudi že deloma obrniti. V tej smeri – in v smeri nadaljnje modernizacije našega obrambnega sistema – bomo nadaljevali svoja prizadevanja. Zavedamo se namreč pomena našega zavezništva in množice varnostnih groženj, s katerimi se sooča sodobni svet.

Spoštovani gostje,
naše zavezništvo z ZDA ima globoke korenine. Te segajo najmanj v čas druge svetovne vojne. Naj spomnim na nekaj dejstev: med drugo svetovno vojno so okupacijske sile nad slovenskim ozemljem sestrelile na stotine zavezniških letalcev, večinoma Američanov. Podobno kot nad večjim delom okupirane Evrope. Toda na slovenskem ozemlju je bila usoda večine teh letalcev drugačna kot drugod. Domačini in pripadniki partizanskih enot so namreč večino sestreljenih zavezniških letalcev uspeli rešiti in evakuirati na varno prek letališč na osvobojenem slovenskem ozemlju. Ne smemo pozabiti, da so pri tem tvegali svoja življenja. Verjamem, da je spomin na to naše zgodnje zavezništvo vredno obujati.

Spoštovani poveljnik, dragi gostje,
ob koncu se vam želim ponovno zahvaliti, da ste se nam pridružili ob našem prazniku. Vam, kapitan DeGregory, in vaši celotni posadki želim prijetno bivanje na slovenski Obali ter mirno morje na vaših bodočih misijah.