Predsednik vlade dr. Cerar s prvim podpredsednikom Evropske komisije Timmermansom o evropskih temah in arbitraži s Hrvaško

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je ob robu Strateškega foruma Bled na Brdu pri Kranju sestal s prvim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom. V ospredju pogovorov so bile evropske teme, predvsem prihodnost EU, ter implementacija arbitražne razsodbe o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško.

Premier dr. Cerar je v pogovorih izpostavil, da je Slovenija nezadovoljna z nedavnimi odzivi hrvaške strani, ki ne kažejo namena implementirati odločitve, četudi si slovenska vlada zelo prizadeva na konstruktiven način in skozi dialog s Hrvaško doseči spoštovanje mednarodnopravno obvezujoče odločitve. Izpostavil je pričakovanje, da se bosta s hrvaškim kolegom Plenkovićem uspela dogovoriti za srečanje, kjer bi Slovenija in Hrvaška dosegli dogovor o implementaciji. »Sem pa tudi zelo jasno povedal, da če kmalu skupnega dogovora o implementaciji ne bo, bo Slovenija ukrepala tako, kot lahko sama,« je dejal premier Cerar v izjavi medijem po srečanju.

Prvi podpredsednik Timmermans se je strinjal, da je arbitražno razsodbo potrebno spoštovati in tudi implementirati, ter poudaril, da je Evropska komisija še naprej zavezana spoštovanju mednarodnih pogodb, torej tudi sodbe arbitražnega sodišča. Izpostavil je, da je bila arbitraža ena od zavez Hrvaške v njenih pristopnih pogajanjih z EU.

Predsednik slovenske vlade je podpredsednika Evropske komisije tudi seznanil z že znanim stališčem Slovenije, ki pričakuje postopno odpravo nadzora na notranjih schengenskih mejah, še posebej med Slovenijo in Avstrijo.

Vir: vlada.si