Predsednik vlade dr. Cerar ponovil pričakovanje o nadaljevanju arbitražnega postopka

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je v torek sporočil, da je vlada za novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, imenovala predsednika Meddržavnega sodišča v Haagu Ronnyja Abrahama, sicer vrhunskega mednarodnopravnega strokovnjaka. S tem je slovenska vlada izpolnila svojo zavezo in odstranila vse ovire, da lahko arbitražno sodišče deluje nemoteno naprej.

Posnetek izjave predsednika vlade

Premier dr. Cerar je sicer v četrtek ponovil pričakovanje, da bo arbitražno sodišče v skladu z Arbitražnim sporazumom še naprej delovalo neodvisno in nepristransko, opravilo svojo nalogo ter sprejelo dokončno odločitev. Predsednik slovenske vlade tako kot doslej od politike v Sloveniji in na Hrvaškem tudi v prihodnje pričakuje strpnost ter zadržanost, da ne bi vznemirjali javnosti v obeh državah.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez ob tem poudarja: »Izbira arbitra je zelo pomemben korak k nadaljevanju arbitražnega procesa. Izbrani arbiter s strani slovenske vlade bo s svojim ugledom, strokovnostjo in visoko integriteto pomembno pripomogel k dokončanju procesa arbitraže med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško.«

Dr. Brglez, ki je sicer tudi strokovnjak za mednarodno pravo, meni, da se bodo potem, ko je hrvaška vlada danes formalno potrdila sklep sabora o začetku postopka prekinitve arbitražnega sporazuma, dogodki v zvezi z arbitražo sedaj verjetno hkrati odvijali po dveh ločenih poteh: na eni strani bo arbitražno sodišče nadaljevalo delo, na drugi strani pa bo potekal postopek za prekinitev pogodbe, “ki ni preprost in bo terjal svoj čas”. “A dejstvo je, da ta drugi postopek ne razveljavlja arbitražnega sporazuma, dokler ni dokončan oziroma dokler se državi o tem ne sporazumeta, lahko tudi s pomočjo tretjega,” je pojasnil.

“Tisti trenutek, ko se arbitražno sodišče vzpostavi, deluje, in če bi se lahko države potem, ko jim neka arbitražna odločitev ne odgovarja, razvezale in je ne spoštovale, potem bi to pomenilo tudi nespoštovanje mednarodnega prava. Tako da inštitucije delujejo naprej,” opozarja dr. Brglez.

Zadnja sporočila iz Bruslja vidi kot v prvi vrsti odraz tega, “da se EU in njene institucije zavedajo pomena arbitražnega in sploh mirnega reševanja sporov na širšem območju Zahodnega Balkana, ne le v tem primeru. In če bi se lahko ena stran preprosto izvzela iz tega, kar je bilo že dogovorjeno, to ne bi bil dober znak za nadaljevanje in tudi širitev EU”.

EU temelji na obstoju pravne države, ta pa pomeni spoštovanje obvez tako v notranjem pravu, pravu EU kot mednarodnem pravu, je poudaril dr. Brglez.

Prav tako menijo v poslanski skupini SMC, da je imenovanje novega člana arbitražnega sodišča izjemno pomembna in smela odločitev Vlade Republike Slovenije. Verjamejo, da bo imenovani slovenski arbiter predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu sodnik Ronny Abraham prispeval k utrditvi ugleda arbitražnega postopka. Slednji bo tako lahko v zgled podobnim postopkom reševanja mejnih vprašanj v regiji držav Zahodnega Balkana.

Evropska komisija obžaluje, da sta hrvaški parlament in vlada začela postopek za enostransko prekinitev arbitražne pogodbe s Slovenijo, a “demokratično odločitev Zagreba” spoštuje, je ponovila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva. Dodala je, da mora pravne posledice zdaj presoditi arbitražno sodišče, in ponovila, da EK sicer ne vidi resne alternative arbitražnemu procesu.

Po besedah Andreeve je EK pripravljen poslušati obe strani, pomagati pri dogovarjanju med državama, in če bosta želeli, v okviru svojih pristojnosti ukrepati, da olajša nadaljevanje arbitražnega procesa.

Komisija je že pred glasovanjem v saboru Zagrebu jasno sporočila, da bo arbitražno sodišče odločanje o meji nadaljevalo, tudi če se poslanci izrečejo za izstop iz arbitražnega postopka.

Povezava do video prispevka izjave tiskovne predstavnice EK