Predsednik vlade dr. Cerar na Vrhu OZN o trajnostnem razvoju in 70. zasedanju Generalne skupščine OZN v New Yorku

Predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je med 24. septembrom in 1. oktobrom v New Yorku na 70. zasedanju Generalne skupščine OZN. Od petka, 25., do nedelje, 27. septembra, se predsednik udeležuje Vrha OZN o trajnostnem razvoju. Predsednik Cerar predseduje t.im. Interaktivnemu dialogu o odpravi revščine in lakote. Svetovni voditelji, med njimi tudi slovenski premier, so sicer na začetku razvojnega vrha ZN soglasno potrdili novo razvojno agendo do leta 2030. Premier bo na splošni razpravi Generalne skupščine nastopil v sredo, 30. septembra.

Razvojni vrh se bo nadaljeval do nedelje, 27. septembra, voditelji pa bodo v tem času nastopali na plenarnih govorih in na interaktivnih dialogih. Premier bo imel nocoj še govor na plenarnem delu, v nedeljo, ko se mu bo v New Yorku pridružil tudi zunanji minister Karl Erjavec, pa bo predstavil potek in ugotovitve razprav na njegovem dialogu. Agenda ima 17 ciljev in 169 podciljev, ki med drugim zadevajo končanje revščine, podnebje in človekove pravice. Letošnje zasedanje Generalne skupščine OZN bo skladno s tem posvečeno predvsem uresničevanju dogovorjenih ciljev trajnostnega razvoja.

Zasedanje Generalne skupščine OZN, ki ji bo predsedoval Morgens Lykketoft z Danske, bo potekalo pod naslovom: “Združeni narodi v 70-em: pot naprej za mir, varnost in človekove pravice” (The United nations at 70: the road ahead for peace, security and human rights). Zasedanja se bo udeležilo rekordno število predsednikov držav in vlad, ministrov ter drugih visokih gostov.

Ob robu zasedanja se bo predsednik vlade dr. Cerar udeležil globalnega vrha o ženskah, visokega dogodka na temo boja proti terorizmu in nasilnemu ekstremizmu, visokega dogodka o migracijah ter pripravljalnega dogodka za svetovni humanitarni vrh.
Predsednik vlade se bo srečal z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-moonom ter predsednikom Generalne skupščine OZN Morgensom Lykketoftom, prav tako pa bo opravil še druga dvostranska srečanja s tujimi sogovorniki ter se udeležil nekaterih stranskih dogodkov in sprejemov.