Vlada imenovala dr. Erika Kopača za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je v začetku julija povabil dr. Erika Kopača, da prevzame mesto državnega sekretarja za področje nacionalne varnosti in se tako kot eden najbolj kompetentnih strokovnjakov v državi za to področje pridruži najožji ekipi svetovalcev v njegovem kabinetu. Področje državne varnosti je od začetka mandata med najbolj izpostavljenimi in zahtevnimi, kar se je pokazalo lani ob največjem povojnem begunskem valu v Evropo, tudi Slovenijo, ki se je z migracijami tako varnostno kot humanitarno uspešno soočila.

Vlada je tako 1. septembra imenovala dr. Erika Kopača za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade dr. Cerarja.

Dr. Kopač si je vzel čas za premislek in na srečanju s premierjem v petek, 19. avgusta, sprejel mesto državnega sekretarja in svoje znanje ter izkušnje na področju varnosti v drugi polovici mandata dal na voljo predsedniku vlade. Funkcijo državnega sekretarja v kabinetu bo prevzel predvidoma sredi septembra.

Dr. Kopač je profesor ljubljanske Fakultete za družbene vede na Katedri za obramboslovje in na Obramboslovnem raziskovalnem centra, ki deluje v okviru katedre. Center je znanstvenoraziskovalna institucija, ki proučuje družbene razsežnosti varnosti, obrambe, vojaštva in miru v sodobnem svetu. Dr. Kopač je strokovnjak za ekonomsko varnost, energetsko varnost, geoekonomiko, obrambne proračune in izdatke, obrambna in tajna naročila, obrambno industrijo, trg vojaške delovne sile, ekonomsko pokonfliktno obnovo, nacionalno varnostne in obrambne sisteme ter sodobne oborožitvene sisteme.

Pred vstopom v aktivno politiko je dr. Kopač kot strokovnjak za področje varnosti pogosto komentiral in analitično ocenjeval aktualna dogodke in širše družbene procese na področju nacionalne varnosti.