Predsednik vlade dr. Cerar: Slovenija je dobro pripravljena na različne razplete v zvezi z dogajanji v Grčiji

Predsednik vlade dr. Miro Cerarje je na novinarski konferenci dejal, da se je Slovenija dobro pripravila na različne razplete v zvezi z dogajanji v Grčiji, zato državljanom ni potrebno skrbeti: “Situacijo obvladujemo in ne bo prišlo do takšnih stvari, ki bi lahko bile kritične.” Premier je poudaril, da si je Slovenija ves čas prizadevala za konstruktiven dogovor. “Predsedniki vseh vlad EU in evro skupine smo si do zadnjega trenutka prizadevali, da Grčija ostane članica, saj je naš cilj in namen, da se jim pomaga, tako da so ti manevri grške vlade, ki gredo nekako proti tem namenom, zelo presenetljivi. Verjamem, da med nami članicami ta namen še ostaja, vendar ni vse odvisno od nas, je tudi na Grkih, da pokažejo in dokažejo, da mislijo resno z reformami in da želijo spremembe,” je poudaril predsednik vlade na skupni novinarski konferenci s finančnim ministrom dr. Dušanom Mramorjem.

Predsednik vlade je izrazil presenečenje ob odločitvi grške vlade, da razpiše referendum in enostransko prekine pogajanja.  Slovenija po njegovem mnenju sicer spoštuje pravico do referenduma in bo zato počakala na njegov izid: “Slovenija želi pomagati Grčiji in njenim državljanom, ne more pa pristati na manevre, s katerimi se grška vlada izogiba reformnim naporom. Ob tem je spomnil na slovenske varčevalne reforme.

Slovenija želi pomagati Grčiji in njenim državljanom, ne more pa pristati na manevre, s katerimi se grška vlada izogiba reformnim naporom

Minister Mramor je bil kritičen do potez Grčije, poudaril pa je, da je Slovenija v zadnjem letu dosegla izjemne napredke in nima potrebe po dodatnem zadolževanju, izboljšale so se tudi njene bonitetne ocene, začela se je tudi gospodarska rast: “Slovenija je s svojimi ukrepi v preteklosti dosegla relativno dobro gospodarsko stabilnost, zato jo bodo tudi vlagatelji dojemali kot sicer periferno državo, a takšno z dobro ekonomsko politiko.” Dodal je še, da bodo pa kljub temu potrebne nadaljnje spremembe, kar se tiče investicij, poslovnega okolja in stabilizacije javnih financ.

Slovenija je v zadnjem letu dosegla izjemne napredke in nima potrebe po dodatnem zadolževanju

Točna številka izpostavljenosti Slovenije do Grčije, ob predpostavki, da bi bila izvršena samo jamstva do višine kredita, ki je bil izdan, znaša 925 milijonov evrov. Če pa se jamstva izvršijo v 165 odstotkov, kar je po pogodbi možni, pa je Slovenija izpostavljena v višini 1,2 milijarde evrov, kar ustreza 3,2 odstotka BDP.

mramorcerarr