Predsednik vlade dr. Cerar dobil podporo držav za svoj predlog zaustavitve neregularnega toka migracij

Premier dr. Miro Cerar je dobil veliko podporo za svojo pobudo za zaustavitev neregularnega toka migracij, ki jo je v začetku tedna v pismu naslovil na voditelje držav članic EU. Pobudo so že podprle ključne države Zahodnega Balkana – Hrvaška, Srbija in Makedonija ter višegrajske države – Češka, Madžarska, Poljska in Slovaška. Pozitivni signali prihajajo tudi iz Bruslja in nekaterih drugih članic EU.

“Nastopil je skrajni čas za učinkovitejše ukrepe v zvezi s t. i. balkansko in srednjeevropsko migracijsko potjo, je opozoril … Smo optimistični, upamo na širši odziv evropskih držav ter na konkreten, realen predlog, ki lahko v nekaj dneh bistveno razbremeni Zahodni Balkan in preostali del Evrope,” je dodal.

Premier pozdravlja odločitev nizozemskega predsedstva EU, da na pobudo Slovenije v ponedeljek skliče poseben ministrski sestanek o aktualni problematike migracij vzdolž zahodno-balkanske poti ob robu neformalnega srečanja ministrov za notranje zadeve in pravosodje EU.

Premier je v pismu voditeljem članic EU predlagal, da bi za zajezitev toka migrantov ob pomoči Grčiji pri vzpostavljanju nadzora na zunanji meji EU pomagali tudi Makedoniji, da bi prestregla dodatne nezakonite migracije. Če bi se neregularnih tok migracij zaustavil na grško-makedonski meji, kot je predlagal, bi to namreč vodilo v dva ključna učinka. Odpadla bi potreba po zapiranju meja znotraj schengenskega območja, kar pomeni, da schengen ne bi bil več ogrožen. Ne bi pa niti bilo več potrebno zaostrovati nadzora meja v občutljivi regiji Zahodnega Balkana, zlasti med Hrvaško, BiH in Srbijo, s čimer bi preprečili možnost ponovnih resnejših konfliktov na Balkanu.

Za izpeljavo tega načrta bi evropske države Makedoniji pomagale s pripadniki policijskih enot, tehničnimi sredstvi in finančno pomočjo. Ob tem je premier izpostavil, da ta druga linija nadzora nad neregularnimi migranti nikakor ne pomeni, da se EU odreka dosedanjim odločitvam v zvezi s pomočjo Grčiji.

Nasprotno, ob čimprejšnji implementaciji sporazuma med EU in Turčijo je ključnega pomena zagotovitev obalne straže v Grčiji ter uveljavitev vseh ostalih ukrepov, ki bodo neregularne migracije čimbolj učinkovito ustavile v prvi liniji, to je na mejah Grčije.
“Pomembno je, da še naprej iščemo skupen in solidaren pristop pri obvladovanju migracijskih tokov in da se tudi v nadalje osredotočamo na pomoč v državah izvora migracij, kjer je potrebno odpraviti vzroke konfliktov,” je še izpostavil premier Cerar.

Več o predlogu slovenskega predsednika vlade dr. Cerarja si lahko preberete TUKAJ.